Džo Bajden
Tanjug / AP
Džo Bajden

Tanjug / AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug / AP

Štaviše, dok glasanje ostaje više od četiri meseca, prava večnost u politici i bilo šta se može dogoditi za to vreme, a kamoli sam dan izbora, Bajden ima tajno oružje u rukavu što ovogodišnje izbore čini veoma drugačijim od poslednjih.

Ankete koje je sakupio "RealClearPolitics" otkrile su da je 45 procenata anketiranih imalo povoljan pogled na Bajdena, a 46 procenata nepovoljan pogled – Klintonova je u svoje vreme imala 40 odsto, naprema 55 odsto.

Džo Bajden, Donald Tramp

Tanjug / AP

Džo Bajden, Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Tramp je ovu nepopularnost uspeo da iskoristi vrlo efikasno, čineći izbore efektivnim takmičenjem ličnosti između njega i protivnice, ističući brojne skandale u vezi sa njom, poput istrage FBI-a o njenim privatnim mejlovima, i smatrajući je zločincem. Negativni uzvici kao što su "zaključaj je" postali su neizbrisivi osnov Trampovog svakog događaja u kampanji. Čak su je i mnogi glasači koji nisu voleli nijednog kandidata smatrali većim od dva zla.

Suprotno tome, Bajdenu nedostaje najveći deo prljavog veša koji je pratio Klintonovu.

Iako Bajden nije masovno popularan čak ni u demokratskim krugovima, s obzirom da ga neki glasači smatraju previše centrističkim i previše voljnim za kompromise, s obzirom na intenzivne nacionalne diskusije o pandemiji, rasi i nejednakosti, Bajdenovi brižni i empatični maniri će neizbežno biti privlačniji za Amerikanci liberalno mislećih nego Trampova bombastična, zapaljiva retorika, posebno u sving državama.

Pročitajte još:

 

Komentari (1)

vlajko

27.06.2020 11:25

Ako ovaj pobedi, najebali smo, ovaj gori od 5 Klintona,