DOKAZ DA NIJE BITNO KO JE PREDSEDNIK SAD! Bajden najavio prve poteze, sve radi isto što i Tramp!

Novoizabrani predsednik SAD DŽo Bajden izjavio je da neće odmah preduzeti mere za povlačenje Faze 1 trgovinskog sporazuma koji je predsednik Donald Tramp potpisao sa Kinom, izvestio je danas NJujork Tajms.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

„Neću povlačiti bilo kakve momentalne poteze, a isto važi i za carine. Neću prejudicirati opcije koje imam“, rekao je Bajden u intervjuu za njujorški list, prenosi Rojters.

Prema njegovom mišljenju, SAD treba da se vrate korišćenju vlastitih prednosti u pregovorima sa Kinom.

Da li će se promeniti odnos SAD prema Srbiji?

Ukupan broj glasova: 79

 • Da: 62% (49)
 • Ne: 38% (30)

Sjedinjene Države, kako objašnjava, treba da razvijaju dvostranački konsenzus i da povećavaju državna ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu i obrazovanje kako bi se bolje nadmetale sa Kinom.

„Želim da budem siguran da ćemo se boriti svom snagom tako što ćemo prvo ulagati u Ameriku“, rekao je Bajden.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Prema Fazi 1 sporazuma potpisanog početkom ove godine, Kina je prihvatila da poveća kupovinu američkih proizvoda i usluga za najmanje 200 milijardi dolara tokom 2020. i 2021. godine.

Sporazumom su takođe zadržane carine od 25 posto na niz kineskih industrijskih dobara i komponenata vrednih 250 milijardi dolara koje koriste američki proizvođači, kao i kineske kontratarife na američku robu u iznosu od preko 100 milijardi dolara.

Bajdenov tim će se zalagati za mere usmerene na kineske „nefer prakse“, koje, kakao se navodi u intervjuu, uključuju „krađu intelektualne svojine, dampinovanje cena proizvoda, nezakonito subvencionisanje korporacija“ i primoravanje američkih kompanija na „transfer tehnologija“ kineskim kolegama.

U vezi sa Iranom, Bajden je rekao da ostaje pri stavu da će njegova administracija ukinuti sankcije ako se Teheran vrati "strogom poštovanju nuklearnog sporazuma".

Povezane vesti

 • Korisnik: Lundjija
  02/12/2020 - 10:58
  Svisu tu osim najvece zvezde Lune stalise desilo bog sami zna.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi