Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Uhapšen je muškarac iz centralne Azije (21) koji je taj napad pripremao, saopštila je pres služba FSB-a.

Kako se navodi, muškarac je nameravao da izvrši napad ručno napravljenom eksplozivnom napravom, a na osnovu naredbe međunarodne terorističke grupe. On je napravio zalihu eksploziva, koju su otkrili službenici FSB-a, a na njegovim uređajima za komunikaciju otkriveno je više poruka koje je razmenio s teroristima, kao i uputstva za izradu eksplozivnih naprava.

Pronađeni su i video-snimci njegove zakletve na vernost terorističkoj grupi. Uhapšeni je planirao da ode na Bliski istok kako bi učestvovao u aktivnostima terorističkih grupa.

Nije obelodanjeno gde i kada je tačno nameravao da upotrebi bombu. Istraga je u toku.

Inače, FSB relativno često ima posla s opasnim teroristima. Tako je krajem jula ove godine sprečen opasan teroristički napad, kada je muškarac, takođe iz centralne Azije, hteo da počini masovno ubistvo u ruskoj prestonici, a potom da ode u Siriju i pridruži se ISIS-u. Prilikom pokušaja hapšenja, on je zapucao na specijalce FSB-a iz automatske puške i ubijen je unakrsnom vatrom.

Mesec dana ranije, u Simferopolju na Krimu je sprečen teroristički bombaški napad na pijacu. Uhapšeno je pet ekstremista, ruskih državljana povezanih s ukrajinskim radikalnim grupama. Zaplenjene su improvizovane eksplozivne naprave, lako i malokalibarsko naoružanje, hladno oružje, municija i sredstva komunikacije sa informacijama o zločinima koji su planirani.
FSB je, inače, samo prošle godine sprečila 57 terorističkih napada i neutralisala čak 78 terorističkih ćelija, mahom povezanih s radikalnim islamskim organizacijama.

Najveći broj takvih pretnji po Rusiju dolazi iz Čečenije i centralne Azije, odnosno regiona s pretežno muslimanskim stanovništvom.

Federalna služba bezbednosti direktno je potčinjena i polaže račune predsedniku Vladimiru Putinu.

Pročitajte još: