Španija, korona virus
EPA
Španija, korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Austrijska Vlada planira mere kojima želi da spreči srpsku dijasporu da putuje u otadžbinu, javljaju agencije.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

U Austriji živi veliki broj naših državljana, koji tokom praznika dolaze u Srbiju.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Vlada u Beču planira da ove godine zaustavi takvo kretanje stanovništva.

Austrijska vlada planira da, za vreme božićnih praznika, uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spreči i srpsku dijasporu da putuje u otadžbinu.

Beč

Printscreen

Beč, Foto: Printscreen

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.

Ta mera pogodila bi povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su poreklom najveće migrantske zajednice.

Ova mera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić i da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama vlade, da se "oslobode" karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

granica, Crna Gora

RINA

granica, Foto: RINA

Ova mera ima za cilj da se odvrate pre svega stanovnici Austrije poreklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu.

Pre svega zbog Srba, mera austrijske vlade traje do posle pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.

Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

Komentari (4)

beba

02.12.2020 08:54

Pametni.Ne razumem ni nase Srbe.Zasto bi dolazili.Nece biti propast sveta , ako nam bar jednom pomognu i ne prosire virus.I ja imam dete u inostranstvu, cekam unuce, pa ne mogu do njih , niti oni do mene...Strpite se...

Mimi

02.12.2020 09:57

Pa zar nije pisalo,, kako sprečiti 400000 ljudi da udju u zemlju" Šta će ih Austrijanci sprečavati?

LJUBICA

02.12.2020 13:35

Dobra je ova mera Austrije, a jos je bolja za nas za sprecavanje uvoznog zarazavanja. Ne bi bilo lose da je mi doslovno prepisemo jer nemamo samo gasterbajtere iz Austrije vec i iz drugih zemalja. A trebalo bi je primeniti i na nase domace putnike. Obavezno deo da karantin ne moze biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana i PCR test.

Radisa Ristic

02.12.2020 15:48

Ma dasu pametni svi Srbi da napuste Austriju .Pa daih vidim koce da im radi najteze poslove.Neka im rade izbeglice.