Austrija
shutterstock
Austrija

shutterstock

Austrija, Foto: shutterstock

Nove mere potpunog zaključavanja, po uzoru na proleće, počeće da se primenjuju od danas i važiće do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata. Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerije, apoteka, banaka, pošta, benzinskih pumpi.

Ogranicenje kretanja proširuje se na ceo dan, tako da će građani moći da izađu iz svoja "četiri zida" samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomažu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca. Takođe se zatvaraju i škole, to jest svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Preporučujemo:

Za razliku od "blagog zaključavanja", koje je usvojeno početkom meseca, a koje je predviđalo i policijski čas od 20 do šest sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hoteljerstva, ovaj put su samo vladajuće partije - Narodna stranka (OVP) i Zeleni - glasali za nove mere.

Opozicija, uključujući i Socijaldemokratsku partiju (SPO), koja je prethodnu meru podržala, kritikovala je oštro austrijsku vladu.

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom merom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola. Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija zaključavanje. Šef poslaničkog kluba OVP August Veginger optužio je opoziciju za neodgovorno ponašanje.

Pročitajte još: