Astrazeneka
Tanjug/AP
Astrazeneka

Tanjug/AP

Astrazeneka, Foto: Tanjug/AP

Ovo je sasvim suprotno od dosadašnjeg stava zdravstvenih vlasti u Italiji koje su britansko-švedsku vakcinu koristile samo za osobe starije od 60 godina, budući da je u toku masovne imunizacije tim lekom bilo nekoliko slučajeva netipične tromboze koji su završeni smrću pacijenata.

Nameru je potvrdio i predsednik italijanske agencije za lekove AIFA Đorđo Palu, koji je pojasnio da ne postoji zabrana upotrebe AstraZeneke za mlađe od 60 godina, već da je to bila samo preporuka evropske agencije za lekove EMA, koju je „neko” protumačio kao zabranu.

U svakom slučaju, Italija se sprema da ovom vakcinom imunizira i mlađe osobe, što je, kako pišu novine, važno, budući da se prelazi u fazu kada treba zaštititi radnike, a u toj grupi su najbrojnije osobe do 60 godina starosti.

Prema saopštenju komesara Fijuljula, u Italiji se do juna očekuje 32 miliona doza Fajzer vakcine, 55 miliona Džonson i Moderna, kao i 10 miliona AstraZeneke.

U Italiji oni koji žele da se vakcinišu ne mogu birati kojom će vakcinom biti imunizirani, a koriste se samo one vakcine koje je odobrila evropska agencija za lekove.

Državni istraživačko-naučni institut i klinika „Spalančani” pre mesec dana sklopio je ugovor za kliničko ispitivanje ruske vakcine Sputnjik Ve, ali uprkos insistiranju nekih političara, kao lidera stranke Liga Matea Salvinija i predsednika regiona Kampanje Vičenca de Luke da se ubrza dogovor o korišćenju ruskog leka, to se još nije dogodilo.

List „La Verita” piše kako je lično premijer Mario Dragi pozvao institut „Spalančani” da obustvai eksperimente s ruskom vakcinom. Ova vest, iz krugova vlade premijera Marija Dragi, nije potvrđena.