Džulijan Asanž
printskrin youtube
Džulijan Asanž

printskrin youtube

Džulijan Asanž, Foto: printskrin youtube

Presudu je saopštila sudija Vanesa Baraitser u sudu u Londonu. Baraitser je danas rekla da bi Ašanž najverovatnije izvršio samoubistvo ukoliko bi bio poslat u SAD. Ipak, konačnu odluku o izručenju doneće britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Sudija je odlučila da Asanž ne može biti izručen SAD s obzirom na njegovo mentalno zdravlje i potencijalni rizik za samoubistvo. Dodala je da bi uslovi izolacije sa kojima bi Asanž najverovatnije bio suočen u SAD učinili da ekstradicija bude opresivna.

Advokati optuženog Australijanca su branili Asanža argumentima da se on ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrile nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Međutim, moguće je uložiti žalbu što će verovatno produžiti pravni postupak. Postoji i mogućnost da spoljni faktori okončaju ovaj spor koji traje već deceniju. Američka vlada je saopštila da će se žaliti na presudu.

Džulijan Asanž je u SAD optužen za zaveru za posedovanje i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija, zaveru za upad u kompjeter, posedovanje nacionalnih odbrambenih informacija (sedam tačaka) i otkrivanje nacionalnih odbrambenih informacija (devet tačaka), za šta mu preti 175 godina zatvora.

Nalazi se u zatvoru u Londonu otkako mu je Ekvador ukinuo azil pa je 2019. godine uhapšen. Asanž će ostati pritvoren, očekujući žalbu američke vlade.

PROČITAJTE JOŠ: