Armin Lašet
printscreen
Armin Lašet

printscreen

Armin Lašet, Foto: printscreen

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je bila neizvesna, a vodila se između tri muškarca: Armina Lašeta, premijera najmnogoljudnije nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu dogodilo se na početku ključne godine za nemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije.

Premijer nemačke zapadne, industrijske države Severna Rajna-Vestfalija (NRV) predstavio se kao kandidat za kontinuitet Merkelove. On je "politički najbliži Merkelovoj" i jedini je kandidat od trojice koje kancelar nije potisnuo iz frontalne politike.

Lašet (59), rekao je da je jedan od ključnih izazova Nemačke da ostane industrijska sila dok se bori protiv klimatskih promena i stvara jaču socijalnu koheziju. "Mnogo je nezadovoljstva u društvu, toliko agresije, toliko besa, toliko mržnje“, rekao je u februaru.

U očiglednom znaku svoje podrške, Merkel je rekla da je u avgustu imao "alate" za kancelariju. Rojters je u oktobru anketirao dve desetine visokih ličnosti u CDU i otkrio da svi očekuju da će Lašet pobediti. Ali drugi talas Covid-19 u Nemačkoj promenio je sve. Od oktobra, ukupan broj slučajeva i smrtnih slučajeva Covid-19 otprilike se učetvorostručio, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins. Lašetova država NRV, najmnogoljudnija država Nemačke, jedno je od najteže pogođenih područja u zemlji.

Državni premijer je glasno zagovarao popuštanje ograničenja zaključavanja i u junu je odbacio svaku vezu između ublažavanja ograničenja i skoka slučajeva virusa, samo da bi na jesen morao da pomogne u organizovanju drugog zaključavanja. Nedavno se našao na udaru kritika, optužen za nepotizam zbog dodeljivanja ugovora o zaštitnoj opremi modnoj kompaniji koja plaća sinu da odeću pokaže na svom Instagram kanalu. Lašet je tvrdnje nazvao "bezobraznim" i politički motivisanim.

Pročitajte još: