Grčka nevreme
printskrin

 

Grčka nevreme

printskrin

Grčka nevreme, Foto: printskrin

 

* Na Halkidikiju nema struje i vode

* Šest pogginulo

* Navodno je i jedna Srpkinja povređena

Oko 80 odsto Halkidikija je ostalo bez struje, a najviše su pogođena poluostrva Kasandra i Sitonija, nakon što je jak vetar čupao stabla i rušio bandere, saopštili su zvaničnici iz elektrodistribucije.

 

 

- Veliki problemi su nastali rušenjem strujovoda operatora ADMIE na nacionalnom autoputu - rekao je Giorgos Adamidis, prenosi "Ekatimerini".

Prema njegovim rečima, oko stotinu radnika elektrodistribucije pokušava da popravi nastalu štetu kako bi oblast ponovo dobila snabdevanje strujom.

Nevreme u Grčkoj

printskrin

Nevreme u Grčkoj, Foto: printskrin

 

Adamidis je rekao da očekuje da se struja vrati u većinu delova Halkidikija do večeri. Pojedina mesta su ostala i bez snabdevanja vodom, a u negde su u prekidu i telefonske veze i internet.

PROČITAJTE JOŠ:

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mestu Nea Kalikratija. Jučerašnja oluja je napravila probleme i u saobraćaju, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci i fotografije koje pokazuju oboreno drveće, uništene suncobrane, ležaljke i stolove na plažama.

Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpeli značajnu štetu, navodi "Grik riporter".

Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 108 povređenih uglavnom sa frakturama, od kojih četvoro ozbiljno, ali da su svi van životne opasnosti. Među lakše povređenima ima i turista iz Srbije. 

Grčka nevreme

printskrin

Grčka nevreme, Foto: printskrin

 

Ministri grčke vlade kao i lokalni zvaničnici održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji. Ovakvo nevreme nije uobičajeno za Grčku, gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Klearksos Marusakis je opisao uslove kao "ekstremno neuobičajene" za ovo doba godine.

Vlasti su proglasile vanredno stanje, a nov udar se očekuje večeras, takođe je rečeno da će kiša i narednih dana povremeno padati.