NATO
Associated Press
NATO

Associated Press

NATO, Foto: Associated Press

 

Turska navodono preti da će odložiti ratifikaciju protokola o ulasku Severne Makedonije u NATO, ako ta zemlja ne izruči 15 turskih državljana Ankari koju su optuženi za umešanost u neuspeli državni udar u Turskoj 2016. godini, prenosi grčki list Katimerini.

 Kako je navodi listu, Ankara instistira na ekstradiciji 15 turskih državljana za koje vlasti u Turskoj smatraju da su članovi mreže Fetulaha Gulena, koga vlasti u Turskoj optužuju za organizovanje pokušaja državnog udara.

Ovo pitanje pokrenuo je i turski ministar odbrane Hulusi Akar tokom zvanične posete Skoplju 3. aprila.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 Takođe, tokom boravka Hulusija Akara na Kosovu, on je podneo zahtev za ekstradiciju i drugih turskih državljana za koje se smatra da su na teritoriji Kosova i da su deo mreže Fetulaha Gulena.

Katimerini piše, sa svoje strane, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odbio zahteve Ankare i dobio podršku za to od strane zvaničnika Evropske unije, koji su takođe pozvali vladu u Skoplju da poštuje ljudska prava ovih 15 turskih državljana.

 Međutim, kako navodi Katimerini, ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekjerinska rekla je u televizijskom intervju da je potrebna i Tursa za ratifikaciju protokola o pridruživanju NATO-u.

NATO zastava

Profimedia.rs

NATO zastava, Foto: Profimedia.rs

 

 Ankara takođe od 2016. godine pregovara sa Atinom u vezi sa sudbinom osam vojnika koje Turska optužuje za učešće u državnom udaru, kojima je Grčka odobrila azil.

U februaru ove godine, turska državna novinska agencije Anadolija izvestila je da je turska vlada ponudila 5,6 miliona evra za povratak turskih oficira.