Redžep Tajip Erdogan
Profimedia
Redžep Tajip Erdogan

EPA/Erdem Sahin

Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/Erdem Sahin

* EU uvela Sankcije Turskoj

* Ankara ekspresno reagovala

* Turska odlučno nastavlja svoje aktivnosti u Mediteranu

Evropska unija (EU) tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koje vrši Turska nezakonita, zbog čega je preduzela određene mere protiv zvanične Ankare. Međutim, Ankara obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU-a usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

U tekstu deklaracije se navodi da je EU donela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji te da na određeno vreme suspenduje sastanke na visokom nivou sa Savetom za pridruživanje.

U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mere predostrožnosti.

Redžep Tajip Erdogan

AP/Burhan Ozbilici

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Burhan Ozbilici

Međutim, Ankara je odmah odlučno reagovala na odluku EU.

- Odluka EU da obustavi pregovore na najvišem nivou sa Turskom neće uticati na našu odlučnost da nastavimo bušenja u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti da štiti svoja prava i prava Turaka sa Kipra, gde će i aktivirati svoju delatnost u tom pravcu - navodi s u saopštenju tuskog Ministarstva inostranih poslova.

Pročitajte još:

 BONUS VIDEO: Francuska povlači nezavisnost Kosova