Angela Merkel
EPA/CLEMENS BILAN
Angela Merkel, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Ona je takođe izrazila i nadu da novi soj virusa neće destabilizovati zdravstveni sistem.

Zatvaranje Nemačke počelo je tokom novembra meseca prošle godine. Međutim, nakon rasta broja zaraženih tokom decembra i januara, Angela Merkel je tokom govora u Bundestagu najavila produžetak rigoroznih mera do 7. marta.

Vlada i lideri saveznih država složili su se u tome da održe potpuno zatvranje, s tim što se planira da nakon 14. februara škole i vrtići postepeno krenu sa radom, kao i frizeri.

MUTACIJE MOGU UNIŠTITI SVAKI USPEH

- Moramo biti ekstremno oprezni kako ne bi dozvolili ponovni eksponencijalni rast broja zaraženih.

Ona je takođe upozorila na nove mutacije virusa, od kojih je jedna već prisutna u Nemačkoj. "Ona može uništiti svaki uspeh" koji je postignut nakon višemesečnog zatvaranja.

Takođe, kancelarka je navela da će broj zaraženih biti jedino merilo prema kojem će se odlučivati da li će doći do ublažavanja mera.

- Ja zaista podržavam činjenicu da kada budemo odlučivali od budućem otvaranju o tome odlučujemo na na osnovu novih mutacija, i datuma, već isključivo na osnovu broja zaraženih - rekla je Mekelova.

KOMOTNA POZICIJA MERKELOVE

Prema pisanju Dojče Velea, Angela Merkel se u ovom trenutku nalazi pod mnogo manjim političkim pritiskom jer ne mora da bira o reizboru na funkicju kancela, što joj omogućava da postupa beskompromisno u borbi protiv korone.

Ipak, iako je njena pozicija u političkom smislu komotna, premijeri saveznih država su pod mnogo većim pritiskom jer žele da se mere produže do 14. marta kada su zakazani regionalni i lokalni izbori u Nemačkoj. Međutim, kako stvari za sada stoje, rigorozne mere će trajati do 7. marta, tik pred nove izbore.

KAKO FUNKCIONIŠE ŽIVOT U NEMAČKOJ

SvE prodavnice i usloge koje nisu nužne za svakodnevnicu su zatvore, kao i škole, a firmama je izdato upozorenje da svoje radnike pošalju da rade od kuće.

Ljudi moraju da nose medicinske maske ili FFP2 filtere kada ulaze u prodavnice ili koriste javni prevoz. Takođe, ograničeni su i socijalni kontakti i samo jedna osoba iz domaćinstva može izaći napolje.

Nemački naučnici navode da su ovakva ograničenja samo minimum kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Međutim, vlada i lideri saveznih država slažu se u tome a bi frizeri mogli da krenu sa radom 1. marta ukoliko budu striktno pratili higijenske procedure, a razmišlja se i o postepenom otvaranju škola.

Nemačka vlada sebi je zacrtala cilj da stipa zaražavanja bude 35 novih infekcija korona virusom na 100.000 stanovnika u nedelju dana.

Stopa zaražavanja polako pada, ali su institucije i predlagači mera zabrinuti zbog širenja novih, zaraznijih mutacija korona virusa koje su već prisutne u Nemačkoj što može poruzrokovati previše rano popuštanje sa merama.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: