Angela Merkel i Donald Tramp
Tanjug/AP
Angela Merkel i Donald Tramp

Tanjug/AP

Angela Merkel i Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

- Federalna kancelarka zahvaljuje predsedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu. Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington - izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

- Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije - dodao je Zajbert.

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa poslednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Nemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO.

Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promena do Iranskog nuklearnog programa.