POVLAČI SE Angela Merkel dobila naslednika, EVO o kome je reč

Nemački demohrišćani izabrali su naslednika nemačke kancelarke Angele Merkel.

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: EPA/FILIP SINGER

Armin Lašet izabran je za novog predsednika CDU.

Posle maratonskog takmičenja za vođstvo vladajuće CDU, u cilju je prevladao njegov najmoćniji državni premijer Armin Lašet. 

59-godišnji Armin Lašet novi je savezni predsedavajući nemačkih demokratija desnog centra (CDU).

Izabran je sa 521 glasom za i 466.

Armin Lašet
Armin Lašet, Foto: EPA/ Federico Gambarini

Među tri kandidata, Lašet, koji je od 2017. godine bio premijer najmnogoljudnije pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, je onaj koji se najoštrije zalaže za nastavak kursa Angele Merkel i "CDU centra".

U svom govoru pred subotnje glasanje Lašet je ponovo naglasio važnost jedinstva. CDU-u nije potreban izvršni direktor da bi ga vodio, već kapetan tima koji će voditi put i održavati stranku na okupu.

Lašet je jedan od pet zamenika saveznih predsednika CDU-a od 2012. godine. Katolik iz regije Rajna, uvek je bio pouzdan partner predsednicima odgovarajućih partija. Angela Merkel mogla bi da zavisi od njega kao svog zamenika dok je bila na čelu stranke do 2018. godine, kao i njena naslednica Anegret Kramp-Karenbauer.

Kada se Merkelova suočila sa snažnim protivljenjem delova svoje stranke uoči dolaska stotina hiljada izbeglica i azilanata u Nemačku od 2015. godine, Lašhet je ostao veran saveznik, prenosi "DW".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi