Igor Nikolajevič
Tanjug
Igor Nikolajevič

Tanjug

Igor Nikolajevič, Foto: Tanjug

To njegovo proročanstvo se, kao što znamo, nije ostvarilo, ali to nije nimalo poljuljalo njegove pozicije ni među kolegama ni u široj javnosti. Pogledajmo izbliže: šta je to, gde i kada Panarin izgovorio o Americi. A takođe: zbog čega njegov rejting i popularnost, zapravo, i dalje rastu.

Ja sam – objašnjava Panarin – o raspadu i iščeznuću SAD prvi put progovorio 9. septembra 1998. godine! U austrijskom gradu Lincu u kojem je Hitler završio srednju školu i nameravao da u njemu sagradi muzej u kojem bi nacisti držali sve kulturne vrednosti opljačkane širom sveta. Te godine je u Lincu održana međunarodna konferencija pod nazivom „Informacioni rat“. Ja sam na tom skupu, među 400 učesnika, od kojih su 150 bili Amerikanci, bio jedini predstavnik Rusije.

Pred takvim auditorijumom ne samo da sam izgovorio svoju prognozu, nego sam još na video-bimu pokazao kako se SAD raspadaju na šest delova! Neke nemačke kolege su snimile taj trenutak. Momenat kad ja pritiskam na taster a Amerika nestaje kao jedinstvena država. Kad sam sišao sa govornice i krenuo kroz salu, nisam znao kako će odreagovati stotine ljudi koji su bili unutra. Prema meni je prvi krenuo jedan ogromni čovek, a ja nisam bio siguran da li on pritrčava da me bije ili želi nešto sasvim drugo. A on me zagrlio i rekao nešto u stilu: Bravo! Mi Austrijanci vas potpuno podržavamo i volimo. Došlo je vreme da Amerikanci dobiju po nosu.

Samu svoju prognozu Panarin objašnjava ovako:

Amerikanci – od 1945. do danas – samo tri godine nisu imali deficit državnog budžeta. SAD su 1998. bili na vrhuncu svoje moći, dok je Rusija, posle raspada SSSR, bila u užasnom stanju. Mene je najviše šokiralo što je spoljni dug Vašingtona u to vreme iznosio dva triliona dolara. Uostalom, još su 1991. dvojica američkih naučnika, O` Donel i O` Konel, napisali da je spoljni dug SAD 80-ih godina bio – nula, a da će samo postojanje države doći u pitanje čim se dug popne do trilion i po dolara. A sada je premašio 11 triliona.

VAŠINGTONSKO-NjUJORŠKA ZONA

Panarin smatra da bi u SAD došlo do pravog kolapsa kad bi se Rusija i Kina u svojoj međunarodnoj trgovini odrekle dolara. Njima pridodaje i Japan. On priznaje da te tri zemlje nisu zainteresovane da SAD bankrotiraju, ali odmah naglašava: zasad! Situacija se kardinalno izmenila i zato što je svetska ekonomska kriza Kini i Japanu omogućila da, u suštini, postanu regulatori globalnih finansijskih tržišta. Pa ukazuje:

– Te 1998. izneo sam hipotezu da bi Vašingtonsko-njujorška zona, gde je skoncentrisana finansijska elita atlantske obale, bila jedan od onih šest delova na koje će se SAD raspasti. I, znate li šta je zanimljivo: jedan od evropskih analitičara, reagujući na moj nastup u Lincu, izašao je sa predlogom da ta zona uđe u sastav Evropske unije! Kako ja vidim bližu budućnost, Teksas i Kalifornija bi bili nezavisne države, dok bi se jugozapad SAD pod protektoratom Meksika. Mada, mnogo je realnije da te američke države sa Meksikom budu povezane međudržavnim vezama kakve postoje između bivših sovjetskih republika.

Dr Panarin prognozira da će cela Južna Amerika, zajedno sa Meksikom i njegovim „protektoratom“, u dogledno imati zajedničku valutu koja će se zvati bolivar. Procenjuje da bi monetarna unija mogla u perspektivi – sa zlatnim dinarom kao novcem svih – mogla približiti Iran i Indiju i sve države između njih i oko njih. A da zona ruske rublje neće biti samo bivša teritorija SSSR nego i Istočna Evropa. To jest: da će Poljska, Češka i Slovačka imati interesa da prigrle rublju.

– To će biti izbor samih Poljaka, koji se sada u interesu nekih američkih krugova bave antiruskom propagandom, ukoliko Moskva odluči da njihov krompir i meso kupuje isključivo u rubljama. A šta će im drugo ostati kad su prezaduženi iako im je 1991. bila otpisana polovina spoljnjeg duga?!

Uostalom, sve ozbiljne zemlje uveliko se spremaju, ako ne još za raspad SAD, ono sigurno za krah dolara kao svetske valute. A u samoj Americi rušenje dolara izazvaće građanski rat ili bar masovne nerede… Moguće je da sve uopšte neće početi pucnjavom. Pretpostavljam da će sve krenuti od toga što će bogata Kalifornija i Teksas prestati da daju pare budžetu SAD.