Teheran, boing, avion, pad
Printscreen Twitter
Teheran, boing, avion, pad

Printscreen Twitter

Teheran, boing, avion, pad, Foto: Printscreen Twitter

 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske aviokompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

"U vazduhu u iranskom pograničnom podrucju u to vreme je bilo u vazduhu najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu verifikovane, ali želim da podvučem nervozu koja uvek prati takve situacije", rekao je Lavrov, a preneo Rojters.

F 35

US Air Force

F 35, Foto: US Air Force

 

Iransko obaranje aviona na letu 752 Jukrejn Internešonal Erlajnsa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi", rekao je Lavrov.

Komentari (1)

Ronin.

17.01.2020 17:07

To je sve jasno. Sami onda Iran nije trebalo dat da taj aviin poleti. Očekuje se vazdušni napad a civilni avioni slobodno poleću sa aerodroma u Teheranu.