Rusija
Shutterstock/ Ilustracija
Rusija

Shutterstock/ Ilustracija

Rusija, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Svi znamo da je Rusija ogromna, gotovo dvaput je veća od Kanade, a površina joj je velika ko površina Plutona. I sva ta ogromna prostranstva jedva da su naseljena: po glavi stanovnika dolazi četiri puta veća teritorija nego u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Elija Kabanov.

Pročitajte još:

Sibir je ogroman i po ruskim standardima; zauzima 77 odsto teritorije Rusije, a u njemu živi samo 27 odsto stanovnika, odnosno 39 miliouna ljudi. Glavni razlog za to je surova klima. Zemljište je stalno zamrznuto, sneg i led pokrivaju skoro ceo Sibir, što onemogućava poljoprivredu i izgradnju. Količina kiše koja pada je premala, navodi se u tekstu.

Međutim, to bi moglo da se promeni zahvaljujući klimatskim promenama. Naunčnici Nasinog Istraživačkog centra "Lengli" i Istraživačkog centra u Krasnojarsku u studiji navode da će osamdesetih godina ovog veka neminovni porast temperatura i padavina umnogome poboljšati uslove za naseljavanje azijskog dela Rusije.

Sadašnja surova klima postaće blaža i prijatnija i Sibir će biti devet puta bolje mesto za život ljudi, pa i za nalet klimatskim migranata.

Sibir

Shutterstock/ Ilustracija

Sibir, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Autori studije kažu da će do 2080-ih prosečne januarske temperature u Sibiru biti veće za 3,4 stepena Celzijusa, a možda čak i za 9,1 stepen. Julske temperature povećaće se za 1,9 stepeni Celzijusa, u ekstremnijem slučaju čk i 5,7 stepeni. Prosečna količina kiše godišnje biće iznosiće do 60 milimetra po blažem, ali i do 140 milimetara po ekstremnijem scenariju.

Po oba scenarija, klima u Sibiru do 80-ih godina ovog veka biće mnogo toplija i prijatinija. Zona večnog snega i leda ostaće na severoistoku, a uslovi za život u azijskom delu Rusije poboljšaće se tri do devet puta.

Permafrost na severu Sibira počeće da se topi, što će omogućiti razvoj poljoprivrede. Neće sve biti idealno: nedostatak plodne zemlje mogao bi da ograniči poljprivredu bez obzira na topliju klimu. Osim toga, topljenje zamrznuto zemljišta pogubno je za postojeću infrastrukturu kao što su putevi i kuće, koji već propadaju zbog topljenja večnog leda.

Čak se i kandidovala za predsednika, a onda je policija otkrila jezive stvari o njoj i krenula u akciju (FOTO)

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 02.09.2019. 18:26 Optužbe su ozbiljne! Foto: Printscreen/Youtube Bivša prva dama Gvatemale Sandra Tores, koja je izgubila na predsedničkim izborima u toj zemlji, uhapšena je pod optužbom za finansijske malverzacije tokom kampanje. Policija je danas pretražila njenu kuću i prebacila je u zatvor, što je potvrdio jedan od istražitelja koji je želeo da ostane anoniman.

Konačno, američki novinar poručuje Rusima da će dolazak klimatskih migranata mnogo značiti i za popravljanje ruske populacije, za koju studija UN predviđa da će do 2050. opasti sa 143,9 milliona na 132,7 miliona.

Klimatski migranti mogli bi da budu jedini način da Rusija nadoknadi taj gubitak, zaključuje Hafintgton post.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!