Pentagon
AP/Charles Dharapak
Pentagon

AP/Charles Dharapak

Pentagon, Foto: AP/Charles Dharapak

Iako je Ministarstvo odbrane Rusije najavilo povlačenje trupa nakon okončanja vežbi, teško da će Pentagon odustati od mogućnosti da još više militarizuje region.

Besplatna vojna sledovanja

NATO je prilično jasno stavio do znanja da ne namerava da ratuje sa Rusijom zbog Ukrajine i da neće poslati vojsku u Donbas. Međutim, Koc piše da Zapad neće odustati od materijalno-tehničke podrške Kijevu.

Špijunski avioni i dronovi Alijanse svakodnevno obleću nad Crnom morem i blizu kontakt linije, prenoseći informacije ukrajinskom Generalštabu. Novinar podseća da obaveštajne službe nepriznate Donjecke i Luganske Narodne Republike neprestano primećuju strane vojne specijaliste u rovovima Oružanih snaga Ukrajine, a da u Kijev redovno sleću vojno-transportni avioni NATO-a sa misterioznim teretom.

Krajem aprila je u SAD usvojen predlog zakona o partnerstvu sa Ukrajinom u sferi bezbednosti, prema kojem se vojna pomoć Kijevu povećava do 300 miliona dolara. S tim u vezi, nedavno je ukrajinska ambasadorka u Vašingtonu Oksana Markarova izjavila na svojoj Fejsbuk stranici da će od tog novca biti kupljeno i ubojito oružje.

Volstrit džurnal“ je pisao da Pentagon namerava da isporuči Ukrajini sredstva PVO, protivbrodske i protivtenkovske rakete, kao i operativno-taktičke udarne komplekse.

Osetivši blagodati besplatnih isporuka oružja, kijevske vlasti su istog trena pohrlile da traže još, piše ruski novinar.

U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba u intervjuu Rojtersu priznao da je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu zatražio savremena sredstva za radioelektronsku borbu. Kako je rekao, to je potrebno ukrajinskoj vojsci kako bi se mogla „suprotstaviti mogućnostima Rusije da blokira ukrajinske veze“.

Štaviše, novinar ističe da su mnogi eksperti uvereni da se u Donbasu već raspoređuju zapadni sistemi za radioelektronsko ratovanje.
Više raketa.

Za sada nije navedeno konkretno oružje koje će Vašington isporučiti Ukrajini u slučaju eskalacije situacije u Donbasu. Kako kaže ruski novinar, Pentagon će verovatno ojačati ukrajinski PVO protivaavionskim raketnim kompleksima „Patriot“ koje Kijev odavno traži.

Što se tiče protivbrodskih raketa, Pentagon bi mogao da isporuči Ukrajini partiju raketa „Harpun“ koje imaju domet 280 kilometara.

Kopnene ukrajinske snage bi za uništavanje neprijateljskih meta mogle da dobiju američke operativno-taktičke sisteme „Himars“ sa dometom gađanja do 270 kilometara raketom ATACMS, što je manje od ruskog raketnog sistema „Iskander-M“, koji ima domet od 500 kilometara.

Pored toga, ukrajinske Oružane snage će i dalje dobijati protivtenkovske sisteme treće generacije „Džavelin“, za koje je izdvojen novac.

Sedam godina snabdevanja oružjem

Amerikanci aktivno snabdevaju Kijev oružjem od početka građanskog rata u Donbasu, piše Koc. Sve vrste pomoćne opreme i posebne tehnike kupuju pre svega u SAD.

Prema američkim uslovima, ti sistemi ne bi trebalo da se koriste direktno na kontakt liniji strana u sukobu i mogu biti uključeni u borbu samo u slučaju „ruske agresije“ u punom obimu.

Pored „Džavelina“, Pentagon je ukrajinskim Oružanim snagama 2018. godine predao 2.500 uređaja za noćno osmatranje, seriju detektora mina, „Hamere“, tri sistema za borbu protiv snajpera, 30 terenskih vozila, dve radiolokacijske stanice i medicinsku opremu vrednu devet miliona dolara.

Podrška Vašingtona je bila približno ista 2019. godine, u ukupnom iznosu od 361 milion dolara, a 2020. godine - 510 miliona dolara. Takođe je poznato da je još jedna serija „Džavelina“ isporučena Ukrajini. Pored toga, u septembru je Stejt department odobrio prodaju Kijevu16 vojnih brodova ukupne vrednosti 600 miliona dolara ali nije izvestio kada će oni biti predati.