Turska
Tanjug/AP
Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

Iako je predsednik SAD Donald Tramp dao zeleno svetlo za ofanzivu u telefonskom pozivu pre više od nedelju dana sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, američki Kongres planira da uvede stroge sankcije Turskoj zbog napada na Kurde, piše "Gardijan".

Tramp, suočen s kritikama svoje stranke zbog pristajanja na invaziju, podržao je ove kaznene mere. EU je u ponedeljak proglasila embargo na izvoz oružja Turskoj, a planirani dvostranački nacrt u Kongresu sankcionisaće turske lidere i prekinuti isporuke oružja iz SAD.

Pročitajte još:

Erdogan je rekao da će agresivno odgovoriti na zapadne pokušaje izolacije Turske i obećao da neće zaustaviti ofanzivu.

- Odlučni smo da izvedemo našu operaciju do kraja. Završićemo ono što smo započeli - rekao je turski lider tokom posete Bakuu, u Azerbejdžanu.

Poslednjih dana zvaničnici američke administracije tiho pregledavaju planove za selidbu bombi, objavio je u ponedeljak "Njujork tajms". Jedan visoki zvaničnikje rekao da su "bombe postale Erdoganovi taoci" i da bi njihovo izvlačenje iz Indžirlika de fakto predstavljalo kraj tursko-američkog saveza.

Erdogan

AP Photo/Burhan Ozbilici

Erdogan, Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici

Planovi za preseljenje bombi često su razmatrani, ali nikada nisu sprovedeni u delo.

Američki zvaničnici ne bi trebalo da razgovaraju o postojanju bombi koje su smeštene u Turskoj i u četiri druge države članice NATO, ali one su javna tajna. Te bombe su relikvija hladnog rata i nemaju operativnu funkciju u ratnom planu. Da bi ih rasporedile, SAD bi morale avionima da ih prevoze odatle jer Turska nema avione koji smeju da nose nuklearno oružje.

Tokom protekle tri decenije raspravljalo se u NATO o povlačenju ovih bombi iz Turske, a tome su se protivile neke članice, uključujući Tursku, koje su ovo oružje videle kao vredne simbole posvećenosti SAD njihovoj odbrani kroz odvraćanje.

Bazu su koristili neki od zaverenika protiv Erdogana, uključujući generala koji je u jednom trenutku potražio zaštitu kod američkih kolega, koja mu je ipak odbijena. Erdoganova vlada isključila je struju u bazi pre nego što je krenula da hapsi osumnjičene.

Britanski ambasador od Vučića i Vulina popio dva šamara od kojih se neće oporaviti za života! (FOTO)

AUTOR: J. Đondović DATUM I VREME: 17.10.2019. 07:53 - 17.10.2019. 08:38 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je juče Nikolasa Abota, ambasadora Velike Britanije u Prištini, na čijim su izborima pobedili Aljbin Kurti i njegov pokret „Samoopredeljenje" objavivši uz pitanje fotografiju Kurtija i Abota ispod zastave velike Albanije.

Prema jednom bivšem zvaničniku, turske diplomate odgovorile su na sugestije da bi bombe mogle biti uklonjene rekavši da će Turska razviti svoje nuklearno oružje.

- O potencijalnim problemima se razgovara više od decenije. I sada smo konačno stigli do tačke u kojoj je to problem koji više ne možemo ignorisati - rekao je bivši američki zvaničnik.

Erdogan je prošlog meseca naglasio tu pretnju, izjavivši na stranačkom skupu da je „neprihvatljivo“ da Turska nema svoj arsenal.
Lažno je tvrdio: "Na svetu ne postoji razvijena nacija koja ih (nuklearne bombe) nema".

Kao potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, Turska se obavezala da neće nabavljati nuklearno oružje.

Kako se turska ofanziva nastavlja, mesto Turske u NATO savezu postaje sve veći problem.
Na sastanku u ponedeljak, ministri spoljnih poslova EU složili su se da slede vođstvo Francuske i Nemačke u obustavi prodaje oružja Turskoj, istovremeno osuđujući Tursku zbog podrivanja "stabilnosti i bezbednosti celog regiona, što je rezultiralo patnjom više civila“.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Komentari (1)

kadro

17.10.2019 18:27

bravo cim su na vasoj teritoriji vase su