RUSKI SUHOJ TRI PUTA PRESREO AVION SJEDINJENIH DRŽAVA NAD SREDOZEMLJEM Amerikanci: Ovo je nečuveno šta rade, Su-35 je ugrozio živote naše posade!

Incident na nivou konflikta

Borbeni avion - Suhoj
Suhoj Su-35S
Suhoj Su-35S, Foto: Profimedia

 

Ruski avion Su-35 tri puta je 4. juna iznad Sredozemnog mora presreo američki izviđački avion P-8A "Posejdon", saopštila je pres-služba 6. flote američke vojske. U saopštenju se navodi da su presretanja trajala skoro tri sata.

Američki vojni avion koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora tri puta je presreo ruski Su-35 tokom 175 minuta.

 

- Prvo i treće presretanje bilo je bezbedno. Druga interakcija okarakterisana je kao nebezbedna, jer je Su-35 velikom brzinom prošao direktno ispred američkog aviona, što je naše pilote i posadu doveo u rizik - ističe se u saopštenju.

- Članovi posade P-8A saopštili su o talasu turbulencija nakon drugog susreta. Presretanje je trajalo oko 28 minuta - dodaje se u saopštenju.

 

Takođe se navodi da iako su se ruski avioni nalazili u međunarodnom vazdušnom prostoru, ove akcije su bile „neodgovorne”.

- Očekujemo da će se oni (ruska strana) ponašati u okviru međunarodnih standarda kako bi osigurali bezbednost i sprečili incidente... Nebezbedne akcije povećavaju rizik od pogrešnih proračuna i potencijalne sudare u vazduhu - naglašava se u izjavi.

 

Za sada nema komentara ruske strane o ovom incidentu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi