Donald Tramp, Sirija,
Printscreen Twitter

 

Donald Tramp, Sirija,

Printscreen Twitter

Donald Tramp, Sirija, , Foto: Printscreen Twitter

Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi, zbog čega su Kina i Amerike već ušle u sukob. Ovaj sveti gral među mineralima koristi se za pravljenje baterija za električne automobile, a upravo su Amerika i Kina u tom sektoru najveći svetski proizvođači.

O sukobu koji već bukti između Kine i SAD oko potrage za litijumom govori i američki geopolitičar Vilijam Engdal, koji u analizi za portal Global Research objašnjava da se rat dve industrijske i tehnološke velesile već vodi oko nalazišta ovog jedinstvenog minerala širom sveta. Upozorava da je potražnja ogromna u Kini, EU i SAD, a obezbeđivanje kontrole nad zalihama već razvija geopolitički front.

- Za Kinu, koja je postavila glavne ciljeve da postane najveći svetski proizvođač elektronskih automobila, razvoj litijumskih baterija je prioritet u petogodišnjem planu. Iako Kina ima sopstvene rezerve litijuma, one su ograničene i zato želi da obezbedi prava za iskopavanje u inostranstvu, što SAD uveliko rade - objašnjava Engdal, dodajući da se savremena trvenja u svetu javljaju najviše zbog litijuma.

Srpski rezervoar litijuma nalazi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u regionu Mačve. Mineral iz kog se crpe ovaj metal budućnosti zove se jadarit, a prema procenama svetskih stručnjaka, kod nas postoje postoje rezerve 118 miliona tona te rude, koja u sebi sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, jedinjenja iz kog se izvlači čist litijum.

Si Đinping, Kina

Printscreen youtube

Si Đinping, Kina, Foto: Printscreen youtube

Inače, zaliha ove sirovine u Srbiji otkrivena je još 2004, kada je "Rio Tinto", kao jedna od vodećih svetskih rudarskih kompanija sa sedištem u Londonu, otkrila nalazište Jadar kraj Loznice, nazivajući ga najvećim prirodnim ležištem rude jadarita (na slici). Reč je o jedinstvenom mineralu koji se nalazi samo kod nas, pa je zbog visoke koncentracije litijuma i bora Jadar proglašen za jedno od najvećih izvorišta litijuma na svetu. Stručnjaci ove kompanije još su tada objasnili da je značajno to što se litijumov mineral kod Loznice nalazi u sedimentnim stenama, što bi značilo da će tehnologija dobijanja čistog produkta biti jednostavnija.

Da bi realizacija projekta izvlačenja litijuma bila neviđeni bum za razvoj srpske privrede, nagovestio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom obilaska Mačvanskog okruga u februaru on je naglasio značaj prirodnog bogatstva litijuma, navodeći da se kod Loznice nalazi 10 odsto svetskih rezervi ovog minerala.

Za šta se sve koristi litijum

- baterije za hibridna vozila i automobile na električni pogon

- baterije za epl uređaje i android telefone

- baterije za satove i slušne aparate

- upotrebljava se u litijumskoj terapiji pri lečenju bipolarnih poremećaja, manija, depresija i drugih sličnih bolesti

- ulazi u sastav jednog bezalkoholnog pića kao sredstvo za podizanje raspoloženja

 

- To je jedna od najvećih nada za Srbiju. Reč je o mineralu jadarit i sad je pitanje kako da se izvuče litijum, koji je neophodan za baterije za električna vozila. Molimo "Rio Tinto" da proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum najvećim delom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila. To bi bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za RS i dobar deo BiH - rekao je tada predsednik Vučić.

Ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje za Srpski telegraf da bi najbolje bilo kada bi Srbija u potpunosti eksploatisala svoje rudno bogatstvo litijumom.

- Očigledno je interes Kine i SAD jako veliki jer će litijum bez sumnje tek biti važan gradivni element u narednim decenijama. Verujem da bi Kinezi više platili kada bi to bila ravnopravna utakmica, kao što je to bio slučaj sa železarom u Smederevu, ali je veliko pitanje da li će ostati nešto od tog litijuma posle eksploatacije na koju "Rio Tinto" ima pravo - smatra Kovačević.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović tvrdi da je sama činjenica da je neka zemlja bogata retkim resursima već dovoljno interesantna svetskim silama da oko toga uđu u rat.

- Oduvek se ratovalo oko ovakvih stvari, a u današnjici litijum sigurno može da bude razlog odmeravanja snaga Kineza i Amerikanaca. Pošto se koristi u ekspanzivnoj auto-industriji, litijum je hitna potreba obeju država. Za nas je to svakako plus jer bismo postali značajniji u očima drugih - navodi Jovanović.