Džulijan Asanž
screenshoot/Youtube
Džulijan Asanž

EPA

Džulijan Asanž, Foto: EPA

Asanžov advokat Edvard Fitcdžerald rekao je sudiji da su SAD želele da smrt osnivača Vikiliksa izgleda kao nesreća i da su američke obaveštajne agencije sarađivale sa španskom kompanijom UC Global na špijuniranju Asanža u ambasadi.

„Razmatrane ekstremne mere “

Fitcdžerald je tvrdio da su snimci prikupljani svakih 14 dana i predavani američkim obaveštajnim službama. Nadzor je čak uključivao snimke sastanka Asanža sa njegovim pravnim timom, čime se krši privilegija advokat-klijent, rekao je on.

"Bilo je razgovora da li bi trebalo razmotriti ekstremnije mere, poput otmice ili trovanja u ambasadi," rekao je Fitcdžerald na sudu.

Asanžovi advokati dugo su upozoravali da bi otmica ili vanredno izručenje mogli biti na stolu za Vašington ako SAD ne bi mogle doći do njega na bilo koji drugi način.

Na sudu u ponedeljak je svedok poznat samo kao "svedok dva", govorio o razotkrivanju vlasnika UC Global Dejvida Moralesa i njegovoj ulozi u nadzornoj operaciji za "mračnu stranu" - odnosno američku vladu. Svedok je Amerikance opisao kao "očajne".

Jedan predlog je bio da se vrata ambasade ostave otvorenim, što bi moglo da se predstavi kao “nesreća” nakon izvođenja otmice. Nije bilo toliko informacija o zahtevu za trovanje.

Plan “otmica”?

Ovo nije prvi put da su iznete tvrdnje da su SAD razmatrale tako ekstremne mere za postupanje sa Asanžom.

U prezentaciji 2019. godine o tehničkim aspektima operacije nadzora, nemački haker Andi Muler-Magun, koji je posetio Asanža unutar ambasade, tvrdio je da su otmica i trovanje opcije američke vlade i da su sva vrata i prozori u ambasadi dokumentovani pa bi se mogle istražiti razne opcije.