Peter Handke
EPA-EFE/DANIEL MAURER

 

Peter Handke

EPA-EFE/DANIEL MAURER

Peter Handke, Foto: EPA-EFE/DANIEL MAURER

Austrijski književnik Peter Handke je danas u Švedskoj akademiji održao konferenciju za medije povodom uručenja Nobelove nagrade za književnost. Konferencija je započela aplauzom.

Deo izveštača je, zatim, spontano zapevao rođendansku pesmu, jer Peter Handke baš danas puni 77 godina. Austrijski pisac je dirnut odslušao pesmu koja mu je bila namenjena.

Novinare je, na konferenciji koja traje svega pola sata, zanimalo mnogo toga, pa i to da li će Nobelova nagrada nešto promeniti u njegovom životu.

- Sve će biti apsolutno isto kao i do sada - poručio je Handke.

Tokom konferencije desila se i provokacija, kada je Piter Mas sa američkog sajta "Intersept" postavio pitanje u kom je tražio od Handkea da "prizna genocid u Srebrenici", što je dosta naljutilo čuvenog pisca, koji insistira na tome da je u Stokholm došao zbog doprinosa koji je dao književnosti.

Mas je inače od trenutka kada je saopšteno da je Handke dobio Nobelovu nagradu, prednjačio u napadima na slavnog pisca.

Ipak, najveći deo novinara se danas na konferenciji u Švedskoj akademiji s pijetetom ponašao prema Handkeu i njegovom delu, što je potvrdila i rođendanska pesma.

Handke će sutra posle podne održati svoj govor pred odabranom publikom na Akademiji, dok će mu nagrada, kao i svim laureatima, biti uručena u utorak, 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, kako nalaže ceremonija.

Komentari (1)

Deda Nole

07.12.2019 11:17

Amer je ispao glup kao i obicno postavljajuci pitanje koje nema veze sa knjizevnoscu,ali nam to govori da je covek dobio debele novce da bi postavio glupo pitanje na pristojnom mestu,nista novo na divljem zapadu,a mozda i ima ali vise nema pravih amerikanaca jer su ih dosljaci potamanili i skrecu paznju sa njihovih genocidnih dela u americi i sirom sveta.