Amerika
Printscreen youtube
Amerika

Printscreen youtube

Amerika, Foto: Printscreen youtube

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate kako bi stavili pod kontrolu demonstrante, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim objektima.

Neki od njih gađali su policiju kanisterima sa suzavcem.

Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Džejkob Frej pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca, koji se na video snimku vidi kako drži koleno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može da diše i preminuo u policijskom pritvoru.

Stotine učesnika protesta, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice oko policijske stanice u sredu uveče, nedaleko od mesta na kojem je Flojd uhapšen, uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem", a tokom noći njihov broj se povećao na više hiljada.

Na televizijskim snimcima, napravljenim iz helikoptera, vidi se kako desetine ljudi pljačka prodavnicu Target i istrčava iz nje sa odećom i kolicima za kupovinu, punim robe.

U nekoliko preduzeća, uključujući prodavnicu automobilskih delova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su oni podmetnuti.

Mediji su preneli da je manji protest, koji je mirno protekao, održan u predgrađu, ispred kuće jednog od policajaca.

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je naTwitter-u da je pozvao Federalni istražni biro (FBI) da ubrza istragu dodajući da ceni rad lokalnih policijskih snaga.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako kleči osumnjičenom crncu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabeleženo je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čoveka, koji je preminuo posle policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti.

I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Sestra Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske interevencije u Mineapolisu, oglasila se u sredu i zatražila pravdu za svoga brata, upozorivši da otpuštanje četvorice policajaca nije dovoljna kazna.

"Oni su ubice, ubili su mi brata i na njih se mora izvršiti dodatni pritisak. Otpuštanje iz policije nije dovoljno", izjavila je Bridžit Flojd, sestra nastradalog Džordž Flojda u emisiji Dobro jutro Ameriko ABC mreže.

Predstavnica policije Mineapolisa najavila je juče da će imena okrivljenih policajaca biti objavljena nakon razgovora sa svedocima, ali nije precizirala kada.