Nuklearna bomba
Profimedia

 

Rusija bombarodvanje rakete

Printscreen youtube

Rusija bombarodvanje rakete, Foto: Printscreen youtube

* Vašington se zvanično povukao iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa

* Velika Britanija i Poljska smatraju da je Rusija glavni krivac

* NATO traži jaču kontrolu raketa srednjeg dometa

"Vašington se zvanično povlači iz Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), izjavio je danas američki državni sekretar Majkl Pompeo.

"Sjedinjene Države su 2. februara 2019. godine Rusiji dale šest meseci da se vrate poštovanju Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa. Rusija je odbila, pa ugovor ističe danas", napisao je Pompeo na svom Tviter nalogu.

On je dodao da SAD neće ostati u sporazumu kada su ga drugi prekršili.

"Rusija snosi isključivu odgovornost", napisao je Pompeo.

Balistička raketa

Tanjug AP

Balistička raketa, Foto: Tanjug AP

 

NATO podržava snažnu kontrolu oružja nakon propasti INF

Saveznici NATO i dalje su posvećeni očuvanju efikasnosti sistema kontrole naoružanja nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i podržavaju jače mere kako bi se to postiglo, naveo je danas u saopštenju Severnoatlantski savet.

Saveznici su čvrsto opredeljeni za očuvanje efikasnosti međunarodne kontrole oružja, razoružanje i neširenje oružja, stoji u saopštenju, preneo je TASS.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Stoga ćemo i dalje podržavati i jačati kontrolu oružja, razoružanje i neširenje oružja, kao ključni element evroatlantske bezbednosti, istaknuto je u saopštenju.

Vlada pregovara o kupovini četiri diviziona raketa

Shutterstock

Vlada pregovara o kupovini četiri diviziona raketa, Foto: Shutterstock

 

Britanija i Poljska okrivile Rusiju za krah INF Sporazuma

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab optužio je Rusiju da je odgovorna za izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz Nuklearnog sporazuma (INF) te dve zemlje.

On je naveo da je Velika Britanija u potpunosti podržala odgovor NATO, prenosi Rojters.

"Rusija je izazvala krah INF Sporazuma tajno razvijajući i raspoređujući raketnog sistema koji krši ugovor i koji može cilajti evropske prestonice", Rab je napisao na svom Tviter nalogu.

On je dodao da ruski "prezir prema međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima ugrožava evropsku bezbednost".

 

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Rusija snosi punu odgovornost za kolaps Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), nakon što su se Sjedinjene Države formalno povukle iz značajnog pakta iz 1987. godine.

"Ruska nespremnost da se vrati u Sporazum INF nije ostavio Sjedinjenim Državama nikakav izbor", Ministarstvo je objavilo na svom Tviter nalogu.

 

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista