S-300 PT
printscren youtube
S-300 PT, Foto: printscren youtube

 

Ruski protivraketni sistem S-300 primećen je na jednom od američkih poligona, javio je Difens blog i kao dokaz priložio satelitski snimak na kome se mogu videti dva takva takva raketna sistema.

SRBIJA KUPILA UBICU APAČA I AVIONA A-10 Novi čuvar srpskog neba " Pancir S-1", stiže u Srbiju

Iako lokacija tih PVO sistema nije saopštena, kao ni da li su oni zaista pravi, prema pisanju ovog portala reč je o starijem modelu S-300PT ovog toliko izvikanog protivraketnog i protivvazdušnog sistema.

 

 Prema rečima glavnog urednika žurnala Nacionalna odbrana Igora Koročenka, ako se potvrdi da su u pitanju pravi sistemi, oni su do američkog poligona najverovatnije stigli iz Ukrajine.

 

"Poznato je da je u okviru tajne saradnje ministarstava odbrane dveju zemalja Ukrajina omogućila Amerikancima da ispitaju sve primerke sovjetskog naoružanja. Moguće je da je tom prilikom Ukrajina i predala ove sisteme Amerikancima", rekao je on.

 

Koročenko je ocenio i da su u pitanju stari sistemi, razvijani osamdesetih godina prošlog veka, i da stoga ne postoji pretnja da će Amerikanci iz tih uređaja uspeti da izvuku bilo kakve „tajne informacije".

 "S-400 nije nimalo nalik na S-300, pa Sjedinjene Države na ovaj način neće uspeti da saznaju ništa o novim ruskim PVO sistemima - zaključio je Koročenko.