Rusija i Amerika
EPA/SERGEI ILNITSKY
Rusija i Amerika

EPA/SERGEI ILNITSKY

Rusija i Amerika, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
„Sjedinjene Američke Države su preko američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) izvestile o pružanju dodatnih sredstava u iznosu od 155 miliona dolara za razvoj Ukrajine. Agencija će uz tesnu saradnju sa ukrajinskom vladom usmeravati svoju delatnost ka pobošljanju životnog standarda Ukrajinaca“, navedeno je u saopštenju ambasade.

Prema podacima pres-službe, dodatna sredstva će biti iskorišćena za rešavanje brojnih ključnih pitanja. Konkretno, 34 miliona dolara je izdvojeno za podršku ekonomskog rasta i poboljšanje zdravstvenog sistema. Osim toga, 14 miliona dolara namenjeno je za poboljšanje mera za borbu protiv korupcije, podršku reformi i zaštiti antikorupcijskih institucija.

„Za suprotstavljanje ruskoj agresiji izdvojeno je 63 miliona dolara. Konkretno, reč je o zaštiti ljudskih prava i obezbeđivanju pristupa pravosuđu Ukrajincima oštećenim u agresiji koju podržava Kremlj na Krimu i u Donbasu. Radi se i o smanjenju energetske i ekonomske zavisnosti Ukrajine od Rusije olakšavanjem povezivanja sa energetskom mrežom Evrope, kao i jačanju ukrajinskih preduzeća koja posluju na istoku zemlje“, saopštila je pres-služba američke ambasade.

Prema navodima ambasade, 44 miliona dolara usmereno je na jačanje demokratije i upravljanje, kao i širenje sudske reforme s ciljem razvoja nezavisnijeg sistema koji garantuje poštovanje normi vladavine prava i ravnopravan pristup pravosuđu.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinekn u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom obećao Kijevu aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć. Blinen je rekao da Amerika „daje prioritet suvernitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine“.

Komentari (1)

NAVIJAC

20.04.2021 21:42

Ameri! Mozete tone zlata poslati UKRAJINI NJOM CE VLADATI RUSIJA !Ajde NAGOVORITE UKRAJINCE DA KRENU .