VAŠINGTON MATIRAO MOSKVU I PEKING! Američki generali slave test na Tihom okeanu, proba uspešna, SAD su ponovo apsolutni vladar sveta! (VIDEO)

Na video snimcima i fgotografijama koje je objavila američka mornarica, vidi se kako američki ratni, amfibijski transporter US S Portland laserskim topom uništava bespilotnu letelicu iznad Pacifika, izvestio je danas CNN, pozivajući se na saopštenje američke Pacifičke flote.

Lasersko oružje
Lasersko oružje, Foto: screenshoot/Youtube

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena u Tihom okeanu 16. maja.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izveštaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kWata.

Kapetan US S Portlanda, Keri Sanders, ocenio je da sa ovim novim naprednim naoružanjem "američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru".

Razvoj laserskog naoružanja primarni je cilj SAD, pogotovu nakon što je Rusija predstavila svoje supersonične rakete i oružane sisteme, Cirkon i Avangard.

S obzirom da lasersko oružje pogađa mete brzinom svetlosti, vreme reakcije je smanjeno na delić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD se već nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će moći da se instaliraju laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mesto po vojnoj snazi.

Povezane vesti

 • Korisnik: Qmada
  24/05/2020 - 06:42
  Znam princip lasera i cesto ih popravljam (CNC) . Jedan predlog za odbranu od istih . U projektil ugraditi jaku reflektujucu materiju : gas , prah itd koja ce se rasprsiti na mestu pogodjenog projektila i tako obezbediti siguran prolaz sldecom projektilu , uz to oklop raketa od reflektujuceg matrijala.
 • Korisnik: M.M.
  23/05/2020 - 23:36
  Amerika nikada nije bila najjaca sila,samo su napadali slabije I siromasnije od sebe I jedva izlazili na kraj sa njima. Kad napadnu sebi ravnog ili jaceg od sebe I rese to u svoju korist onda I mozemo da pricamo o tome,ovako su vestacki I sa laznom slikom sebe predstavili nao najvecu silu.
 • Korisnik: Sparta
  23/05/2020 - 23:24
  Pa vidjeti cemo te famozne americke lasere ?!!! Kada rojevi Ruskih raketa krenu u napad nema tog lasera koji ce to sve poskidati !!! Ali i vidjeti cemo koliko je sve ovo tacna informacija i kako ce se pokazati u borbi ??! Ovo je Teslin izum, ali i mnogi Teslini patenti kao i ovaj sa laserima se nalaze i kod Rusa.. pa vidjeti cemo kako ce utakmica dalje teći..
 • Korisnik: janDe
  23/05/2020 - 19:26
  - Laser ne deluje pod vodom - upitno je njegovo dejstvo protiv torpeda ili izranjajucih protivbrodskih raketa. - Sumnjam i da "top" ima toliku elevaciju da moze da pogodi raketu ili bombu koja pada vertikalno ili skoro vertikalno. - Isto vazi i za negativnu elevaciju - gadjanje ciljeva koji lete tik iznad vodene povrsine i nisane trup broda na vodenoj liniji. - Pitanje je da li moze, i koliko brzo, da u kratkom vremenskom periodu deluje protiv vise ciljeva iz razlicitih pravaca.
  • Slavko @janDe
   23/05/2020 - 20:02
   - Sve je ovo tvoje tacno. Dopunicu te malo sldeceim: - Zastita plovila u punom krugu (360 stepeni) zahteva montiranje vise komada ovakvih sredstava a to povlaci i problem kako za sve njih obezbediti "gorivo" odn. energiju - posebno za njihovo istovremeno dejstvo na vise ciljeva.
 • Korisnik: XXL
  23/05/2020 - 19:21
  Rusi bi im rado udovoljili u cilju obostranih vežbi i testiranja da gađaju njihov brod sa laserskim topom, a ovi da obore njihove rakete snopom lasera. Samo da predlože rusima takvu vežbu al' neće.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi