Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Vašington Post citirao je sadašnje i bivše zvaničnike CIA koji su zabrinuti zbog paralele između tekućih protesta zbog Flojda i "znakova pada ili demokratske regresije koju su obučeni da otkriju u drugim zemljama".

Greg Miler iz Vapoa posebno se osvrnuo na bivšeg analitičara CIA Gejla Helta, koji je rekao da je "video takvo nasilje" u Kini i zemljama jugoistočne Azije prethodnih godina.

„To rade autokrate. To se dešava u zemljama pre kolapsa. Stvarno me nervira“, istakao je.

Isti ton upotrebio je i bivši službenik CIA Mark Polimeropoulos, koji je bio zbunjen nedavnim slikama američkog predsednika Donalda Trampa kako drži Bibliju ispred Episkopske crkve Svetog Džona u Vašingtonu dok je policija ispaljivala gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante.

„Podsetilo me na ono o čemu sam godinama izveštavao u trećem svetu. Sadam Husein. Bašar. Gadafi. Oni su sve to radili “, tvitnuo je Polimeropulos, pozivajući se na bivše vođe Iraka i Libije, kao i na aktuelnog predsednika Sirije.

Pozivajući se na POTUS, Miler je sa svoje strane tvrdio da je "čak i daleko od kamera, Tramp žestoko gajio auru jakog čoveka" koji ne misli dvaput pre nego što je američke guvernere okarakterisao kao "slabe" zbog neuspeha da se obračunaju sa demonstranatima.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Tramp poziva na policijsku akciju protiv demonstranata

Tramp je takođe reagovao na još jedan tvit istog analitičara o pljački u Njujorku.

Prethodno je pretio da će razmestiti američku vojsku u gradovima koji su odbili da pozovu Nacionalnu gardu i nisu uspeli da spreče nerede, koji su u toku od kada je crni Amerikanac Flojd ubijen.