RUSI PORUČILI AMERIKANCIMA: Setite se kako ste uništili Indijance (FOTO)

Zakon o kom je reč u saopštenju potpisan je 1830. godine

Indijanac
Indijanac, Foto: Printscreen

Stejt department Sjedinjenih Američkih Država „nema moralno pravo da podučava druge zemlje i iznosi bilo kakve tvrdnje pozivajući se na dramatične događaje iz prošlosti”, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu povodom godišnjice potpisivanja američkog zakona o preseljenju Indijanaca.

Naime, rusko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu, jučerašnjom objavom na Fejsbuk stranici, ovim saopštenjem podsetilo je da se navršilo 190 godina od dana kada je tadašnji američki predsednik Endru Džekson potpisao „Zakon o preseljenju Indijanaca” („Indian Removal Act”).

„Ovo je jedan od mnogih tragičnih i tužnih datuma u istoriji SAD, koji lišavaju Stejt department moralnog prava da podučavaju druge zemlje i iznose bilo kakve tvrdnje pozivajući se na dramatične događaje iz prošlosti”, ističe se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Zakon o kom je reč u saopštenju potpisan je 1830. godine. Donošenjem zakona, američki predsednik Džekson bio je ovlašćen da pregovara s indijanskim plemenima u južnom delu SAD o njihovom premeštanju na federalnu teritoriju zapadno od reke Misisipija, u zamenu za njihovu domovinu. Nakon donošenja navedenog zakona, domorodačka plemena počeli su masovno da potiskuju zapadno od Misisipija, a nasilno iseljavanje bilo je praćeno masovnom smrću od gladi i bolesti.

Pored toga, Turska je 2019. godine, zbog zaoštravanja odnosa s Vašingtonom, saopštila da bi mogla zvanično da prizna genocid nad Indijancima u SAD.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi