S-400 Trijumf "bestseler"
Printscreen: Youtube
S-400 Trijumf

Printscreen: Youtube

S-400 Trijumf "bestseler", Foto: Printscreen: Youtube

Sjedinjene Države bi mogle da kupe od Turske ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400 prema zakonodavstvu predloženom u Senatu prošle nedelje. Predlog je jedan od moćnih pokušaja poslanika da ublaži zastoj između Vašingtona i Ankare zbog F-35.

Senator Džon Tjun, predložio je amandman na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane o 2021. kojim bi se omogućila kupovina i nabavka projektila za američku vojsku. Taj potez dolazi godinu dana nakon što je SAD izbacio NATO saveznicu Tursku iz multinacionalnog programa F-35 jer je kupila S-400 za 2,5 milijardi dolara.

Preporučijemo i:

Prema CAATSA ili Zakonu o sankcijama donetom 2017. godine, svaka nacija koja od Rusije nabavi vojnu tehnologiju trebalo bi da se suoči sa velikim sankcijama.

Američki predsednik Donald Tramp odbio je uvođenje sankcija Turskoj zbog njene kupovine, ali prodaja i dalje ostaje prekretnica u odnosima. Erdogan je odbio da se odrekne sistema, uprkos upozorenjima Vašingtona da bi S-400 mogao da kompromituje tajni F-35.

"Mislim da ako SAD kupe S-400 od Turske to bi bio pametan način da se Erdogan izvuče iz problema u koji se upetljao", rekao je Tovnsend. "Mi samo želimo izbaciti sistem iz Turske ... i ako to omogući Turcima da učestvuju u F-35, tada još bolje."

Pročitajte još: