Američki nosač aviona ponovo u Vijetnamu
Tanjug/AP
Američki nosač aviona ponovo u Vijetnamu

Tanjug/AP

Američki nosač aviona, Foto: Tanjug/AP

"Komanda flote Konstance realizuje planirane vojne vežbe na moru, kopnu i u vazduhu koje objedinjuju snage iz Bugarske, Francuske, Grčke, Rumunije, Španije, SAD i Turske. 'Posejdon 21' su vojne vežbe visokog stepena složenosti, čiji je cilj optimalno korišćenje mogućnosti NATO-a za poboljšanje brzog odgovora Alijanse", navodi se u izveštaju.

Učesnici u manevrima će uvežbavati scenarije borbe protiv podmornica, uključujući hidrografsko izviđanje, otkrivanje i onesposobljavanje morskih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Američki nosač aviona USS Džordž H. V. Buš

Anadolu Agency

Američki nosač aviona USS Džordž H. V. Buš, Foto: Anadolu Agency

Takođe će se uvežbavati borba protiv avijacije, brodova i podmornica protivnika, vuča oštećenih plovila, dopuna goriva na vodi, pružanje prve pomoći.

U vojnim vežbama učestvuju minopolagač "Viceadmiral Konstantin Balesku", hidrografski brod "Cpt.cdor Aleksandru Katuneanu", brzi ronilački brod "Venus", dva lovca MiG-21, kao i helikopteri "IAR 330 MEDEVAK" i "Puma naval" koje je ustupila Rumunija.

Saveznici su na vojne vežbe poslali minolovce "Tsibar", podvodnog robota na daljinsko upravljanje, borbene letelice "Rafal" i "Eurofajter tajfun", kao i ronioce. U vežbama će učestvovati i brod za obuku "Sokulu Mehmet paša", minolovci "Lokotent dinesku" i "Priboj", minolovci "Taho" i "Ajvalik". Vežbe će se završiti 6. marta.

Komentari (3)

XXL

27.02.2021 20:06

Eto i rusima prilike da uvežbavaju odbranu i napad na agresora.

vuk

27.02.2021 20:24

Nažalost, biće velikog rata.

Dragan

28.02.2021 04:59

НАТО може Русима да прдне под прозор.