Vašington
Profimedia
Vašington

Profimedia

Vašington, Foto: Profimedia

Za najvećeg poslodavca crnogorskih pomoraca uopšte, nije toliko problem taj narušeni imidž, koliko činjenica da su vlasti SAD zvanično obavestile ovog i druge velike kontejnerske brodare, čija plovila održavaju redovne linije sa lukama SAD, da su njihovi brodovi u čijim posadama preovlađuju pomorci iz Crne Gore, nepoželjni u Americi.

To se događa nakon nedavne rekordne zaplene kokaina koji je prošvercovan u SAD, na mega - kontejnerskom brodu „MSC Gajana“ u luci Filadelfija, gdje je 18. juna na brodu pronađeno skoro 20 tona kokaina, vrednog oko 1,3 milijarde dolara u nelegalnoj uličnoj prodaji.

PROČITAJ JOŠ:

Zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu narkotika, američke vlasti uhapsile su šest pomoraca iz posade MSC-ovog kontejneraša, od kojih su četvorica iz Crne Gore - Ivan Đurašević, Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Brod je u Filadelfiji zadržan skoro mesec dana i privremeno je pušten da nastavi putovanje na liniji iz Azije preko južne i sjeverne Amerike za Evropu, tek nakon što je vlasnik - kompanija MSC, uplatila kauciju od čak 50 miliona dolara.

To je ogroman materijalni trošak čak i za kompaniju koja je sa flotom od 520 kontejnerskih brodova koji pokrivaju preko 200 ruta i uplovljavaju u više od 500 luka u celom svijetu, jedan od najvećih brodara na planeti.

Ruski brod prolazi kroz Bosfor

Twitter/Printscreen/Yörük Işık

Brod, Foto: Twitter/Printscreen/Yörük Işık

MSC zapošljava oko 70.000 ljudi, a na njenim brodovima plovi i (pretpostavlja se jer tačne brojke nema) skoro dve hiljade pomoraca iz Crne Gore.

Društvenim mrežama već desetak dana kruže snimci više mejlova koje sa višim oficirima - kapetanima brodova iz Crne Gore, razmenjuje jedan od top menadžera u tzv. Sorento floti MSC-a, kapetan Antonio Mareska.

Sin Ratka Mladića saopštio tužne vesti!

AUTOR: Alo.rs/ Agencije/ M. I. DATUM I VREME: 31.08.2019. 09:55 Darko Mladić se oglasio. Darko Mladić, Foto: Alo!/Marko Metlaš * Zdravstveno stanje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića je nepromenjeno * Mladiću je i dalje je loše, a odbrana će na statusnoj konferenciji zakazanoj za 3.

“Pretpostavljam da znate zašto 15 brodova menja mendažment - razlog je taj što vlasti SAD odbijaju da prihvate brodove sa posadama iz Crne Gore i to je zaista veliki problem. Vidim da svi članovi posada iz Crne Gore, kao i same crnogorske vlasti, ne pokazuju interes da zaštite renome i ugled crnogorskih pomoraca koji su, po mom ličnom mišljenju, jedni od najboljih članova posada uopšte....”, stoji u mejlu koji je kapetan Mareska uputio jednom od crnogorskih upravitelja pogona sa MSC-a.

droga

MUP Republike Srbije

droga, Foto: MUP Republike Srbije

Iz predstavništva MSC-a u Crnoj Gori u Baru, kao ni iz centrale kompanije u Ženevi, nisu odgovorili na pitanja Vijesti da li ta kompanija može zvanično da potvrdi ili demantuje da je na delu nova politika američkih vlasti koje odbijaju da u lukama te države prihvate trgovačke brodove sa crnogorskim posadama.

Nezvanične računice govore da crnogorski pomorci koji plove za kompaniju MSC, godišnje zarade i u Crnu Goru unesu preko 70 miliona evra, a od njih i posla koji rade, zavisi i najmanje još oko osam hiljada članova njihovih porodica.

BONUS VIDEO: