atomska bomba, nukelarna eksplozija
Printscreen youtube
atomska bomba, nukelarna eksplozija

Printscreen youtube

atomska bomba, nukelarna eksplozija, Foto: Printscreen youtube

 

Verovatnoća da će Rusija i Sjedinjene Američke Države izvesti međusobne nuklearne napade veoma je mala, ali upravo njihov nuklearni arsenal predstavlja egzistencijalnu opasnost, smatraju eksperti grupe "Bilten atomskih naučnika"
Ta grupa je 23. januara objavila da se skazaljka "Časovnika sudnjeg dana" pomera unapred za 20 sekundi, odnosno na 100 sekundi do ponoći.

- Mislim da ni Rusi, ni Kinezi nemaju nameru da napadnu Sjedinjene Američke Države nuklearnim oružjem. Greška je moguća, ali u tim zemljama - SAD, Rusiji, Kini - sistemi kontrole su prilično dobri. Realna opasnost dolazi od eventualnog gubitka nuklearnog oružja ili potrošnje nuklearnih materijala. Mislim da je veća opasnost od toga da neke druge zemlje upotrebe nuklearno oružje. Možda Pakistan - rekao je član Saveta za nauku i bezbednost te grupe Robert Latif.

Prema njegovom mišljenju, verovatnoća da SAD ili Rusija upotrebe nuklearno oružje nije veća nego što je bila. Veću zabrinutost izazivaju države koje imaju slabije sisteme kontrole nuklearnog naoružanja.

- Opasnost korišćenja nuklearnog oružja sada je donekle veća zbog prisustva toliko drugih ljudi na međunarodnoj sceni - dodao je on, ne precizirajući na koga misli.

- Dok god je veliki arsenal, uvek postoji verovatnoća namernog ili nenamernog lansiranja... Mene plaši verovatnoća razmene napada, namernih ili nenamernih, između Pakistana i Indije. Ako govorimo o egzistencijalnoj opasnosti, ona potiče od ogromnih zaliha oružja u SAD i Rusiji - rekla je profesorka Šeron Skvasoni.