Hajko Mas
AP Photo/Niranjan Shrestha
Antoni Blinken

Printscreen

Antoni Blinken, Foto: Printscreen

"Razgovarali smo i o ‘Severnom toku 2’, ponovili smo naše poznate stavove. Ničeg novog nema", rekao je Mas.

Američki državni sekretar je tokom sastanka sa nemačkim ministrom izjavio da se američka administracija odlučno protivi izgradnji gasovoda "Severni tok 2", saopštio je nakon sastanka Stejt department.

U saopštenju se dodaj da su "državni sekretar i ministar spoljnih poslova naglasili značaj transatlantskog partnerstva pred destabilišućih aktivnosti Rusije, Kine i Irana".

Zvanični Berlin više puta je istakao da smatra da je potrebno da se projekat dovede do kraja i da gasovod predstavlja isključivo ekonomski projekat, ali da i posle puštanja gasovoda u rad Ukrajina treba da ostane tranzitna zemlja za isporuke gasa.

Hajko Mas

AP Photo/Niranjan Shrestha

Hajko Mas, Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

Vašington sa druge strane otvoreno istupa protiv projekta i preduzima napore kako bi blokirao njegovu realizaciju.

Izgradnja gasovoda

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija "Olsiz" bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv gasovoda je i Ukrajina, jer strahuje da će time izgubiti ulogu koju ima kao država preko koje se odvija tranzit gasa u Evropu.

Prema podacima operatera "Nord strim 2 AG" sa 31. martom ove godine završeno je 95 odsto gasovoda i ostalo je da se dovrši izgrdnja u dužini od 121 kilometar.

Komentari (1)

Pera

04.05.2021 20:48

Ovi Nemci su stvarno bezobrazni i samovoljni. Pa njihovi veliki prijatelji iz Amerike im nude svoj tečni gas po znatno skupljim cenama nego što će ga dobivati od Putina i oni to neće da prihvate. Hoće jeftiniji gas. Bože ludog li naroda.