Džo Bajden
Tanjug/AP
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

"Nakon četiri godine vlade (SAD) pod predsednikom Donaldom Trampom postoji prava želja za saradnju sa Evropom i regionalnim vladama, i to na način koji je razuman, predvidiv i transparentan", naglasio je bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Džejms O"Brajan.

O"Brajan, koji je danas savetnik vašingtonske "Olbrajt grupe", američku politiku proteklih godina je opisao kao "munje bez konteksta".

Kazao je da je bilo intenzivnih aktivnosti vezano za specifična pitanja, koja, međutim, nisu bila usaglašena sa drugim rezvojem u regionu.

Da li će SAD i EU vršiti pritisak na Srbiju?

 

On je, na onlajn seminaru, izrazio optimizam da će brojni iskusni eksperti za Balkan raditi u budućoj vladi novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena, među kojima su i pojedine poznate ličnosti iz vlade Baraka Obame, koji su zainteresovani za saradnju sa Evropom.

Iako su konflikti i problemi, a često i vlastodršci u regionu ostali isti, prema O"Brajanu, promenila se polazna situacija u odnosu na vreme Obame.

"Novi specijalni izaslanik EU donosi novi nivo pažnje i to iznuđuje sličnu pažnju SAD i koordinaciju", kazao je O"Brajan i dodao da se proteklih godina fokus usmerio na pojačanu privrednu regionalnu saradnju.

U privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana, on vidi nove mogućnosti za prevazilaženje konflikata.

Džo Bajden

AP Photo/Andrew Harnik

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Andrew Harnik

"Jedini put tih zemalja da stvarno profitiraju od evropske integracije jeste otvaranje tržišta za svih 80 miliona stanovnika regiona", uveren je O"Brajan.

Značaj transtlantske saradnje za Balkan podvukao je i Dimitar Bečev iz američkog Centra za Evroaziju vašingtonskog "Atlantskog saveza".

Izrazio je nadu da bi ta saradnja mogla voditi ka produktivnijoj dinamici, a i tome da EU i SAD više ne bi izigrale jedne druge na mestima kao što je Kosovo.

Ukazao je da je saradnja Vašingtona i Brisela važna i prema Kini, koji je glavni konkurent.

Ukoliko ta saradnja SAD i EU ne uspe, rekao je Bečev, lokalne vlasti na Balkanu pokušaće Kinu, SAD i Evropu da koriste jedne protiv druge kako bi od svake strane izborili nabolji dogovor.

Marko Savković iz beogradskog Fonda za političku izvrsnost takođe je bio oprezno optimističan, ali je želeo da diferencirano sagleda dogovore koje je Tramp postigao neposredno pre američkih izbora između Beograda i Prištine.

"Ako je cilj bilo političko rešenje, onda sporazum nije uspeh, ali ako je ideja bila da se odmakne od brzog političkog rešenja i pripremi teren za strateško usmeravanje i kupi više vremena pre nego što ta odluka mora da se donese, onda je to ipak bilo uspešno", konstatovao je Savković.

Komentari (1)

MrKamenjarac

01.12.2020 11:47

...ima li u toj prici Rusija sta da kaze???????