Američka vojska
EPA/Sgt David Hicks Handout
Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

Dva civila, od kojih jedno dete, ubijena su tokom pucnjave američkih vojnika u selu Hirbat Amo, u blizini grada Kamišli na severoistoku Sirije. Jedan odrastao čovek je ranjen, a poginuo je i američki državljanin.

- Američka patrola, koja se sastoji od šest oklopnih vozila 'hamer', namerno je ušla u kontrolnu zonu sirijskih vlasti. Vozila su ušla iz oblasti Alaj u pravcu sela Hirbat Amo, gde se nalazi kontrolnih punktova nacionalnih odbrambenih snaga. Stanovnici sela nisu dozvolili patroli da uđe i počeli su da bacaju kamenje na vozila. Tada su američki vojnici otvorili vatru - rekao je izvor Sputnjika.

Prema rečima pukovnika Majlsa Keginsa, predstavnika američke koalicije, vojnici, koji su otvorili vatru na lokalne stanovnike, branili su se.

- Snage koalicije su za vreme patroliranja oko sirijskog grada Kamišli pronašle kontrolni punkt, koji su okupirale trupe koje podržavaju sirijski režim. Vojne koalicije izdale su nekoliko upozorenja i pokušale da reše situaciju, ali su neidentifikovani ljudi otvorili vatru na patrolu. Trupe koalicije su u samoodbrani uzvratile vatrom - navodi se u saopštenje.