Američka vojska
Tanjug/AP
Američka vojska

Tanjug/AP

Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, bombarderi, koji mogu da nose i nuklearno naoružanje, su primećeni kako poleću sa avio-baze Baksdejl u Luizijani.

Prema podacima televizije, baza se nalazi na 2.300 milja (oko 3.700 kilometara) od južne granice Irana. Navodno, ostrvo Dijego Garsija se nalazi van dometa iranskih raketa.

Američka vojska

Tanjug/AP

Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Volstrit džurnal je pisao da Pentagon šalje dodatnih 200 vojnika sa baze u Vičenci i šest bombardera B-52. Ovim će broj američkih vojnika na Bliskom istoku preći 80.000.

U isto vreme su na Bliski istok krenuli i pripadnici 82. vazdušno-desantne brigade.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon što je komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasim Sulejmani poginuo prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Iran

Tanjug/AP

Iran, Foto: Tanjug/AP

Iranski general je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

Irak je već zatražio od Vašingtona da povuče svoju vojsku sa Bliskog istoka, dok je parlament Irana proglasio Pentagon za terorističku organizaciju.

Komentari (2)

SZZS

07.01.2020 18:33

Ako je po nekoj logici, ovde bi Ameri trebali da nadrljaju. Ili ce im biti kraj, ili repriza opet pocinje. Nase je da gledamo pa da zakljucimo...ajde da posmatramo

Koja glupost

08.01.2020 03:48

@SZZS - Budalo sta nalupa