Notr Dam
AP Photo/Thierry Mallet
Notr Dam

AP Photo/Thierry Mallet

Notr Dam, Foto: AP Photo/Thierry Mallet

Slični prizori kao u Parizu viđeni su pre oko tri godine u Njujorku kada je izgorela srpska crkva Svetog Save. Naime i ova crkva je, izgrađena mnogo kasnije, u 19. veku, rađena po uzoru na gotički stil i takođe je imala drvenu konstrukciju koja je samo doprinela širenju plamenova i koja je potpuno izgorela.

PROČITAJ JOŠ:

Istraga je pokazala da je taj požar nastao slučajno, zbog neugašenih sveća. Međutim, za razliku od mnogo veće i starije katedrale Notr Dam, od srpske crkve, iako su vatrogasci uporno gasili vatru, nije ostalo ništa osim zidova. Kao i u slučaju Notr Dama, kameni zidovi su sprečavali vatrogasce da priđu vatri. Kako se radilo o manjoj crkvi, plamen ju je brzo progutao.

Njujorški vatrogasac Greg Favr je rekao da se plašio da bi Notr Dam, mogao da završi kao crkva Svetog Save.

"Sveti Sava je velika crkva, iako mala u poređenju sa Notr Damom. U zavisnosti od toga kako su postavljena creva, trenutni uslovi zbog vetra, pristup vodi, šteta bi mogla da bude značajno veća ili manja", napisao je on na Tviteru.

Ipak, on je ukazao na to da su francuski vatrogasci među najboljim na svetu.

Vatrogasci dali sve od sebe

Iako su mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali vatrogasce i rekli da nisu dovoljno brzo reagovali, stručnjaci kažu da oni zaslužuju pohvalu za svoje napore, navodi CNN.

Tokom požara uništeni su glavni toranj i veći deo krova na vekovima staroj katedrali u Parizu, ali su dva zvonika i glavna konstrukcija očuvani.

PREPORUČUJEMO:

Oko 400 vatrogasaca satima je gasilo požar vodom, koju su ispumpavali iz reke Sene, dok su bespilotne letilice nadgledale štetu.

Međutim, prema oceni stručnjaka, najveći problem bio je da se pristupi drvenim krovnim gredama, koje su formirale okvir za veliki krov.

Takozvana "šuma" (la foret) kako se naziva ovaj splet dugačkih greda jedna je od najpoznatijih karakteristika katedrale, a sada je možda upravo ona i jedan od glavnih doprinosa njenom uništenju.

Čitav kostur zgrade stare 850 godina je načinjen od debala za koje je iskorišćeno oko 1.300 stabala. Drvena osnova katedrale je već neko vreme izvor brige, a projekat obnove vredan 6,8 miliona dolara bio je u toku kako bi se rešili neki od mnogih problema stare građevine, piše "Dejli mejl".

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Kada su grede počele da gore, spoljašnost katedrale, koja je od kamena, otežala je vatrogascima, koji su bili van zdanja, da priđu izvoru požara.

Kamen, naime, zadržava toplinu i dim, što ih je sprečavalo da rade unutar katedrale.

Problem je predstavljala i visina Notr Dama jer je zbog nje unutar same strukture bilo dosta kiseonika koji je raspirivao vatru i zakomlikovao pokušaje da se stigne do izvora požara.

CNN napominje i da gašenje vatre vazdušnim putem, kao što je predložio američki predsednik Donald Tramp, nije bilo realno.

Prema rečima vanrednog profesora sa koledža u Njujorku Glena Korbeta nijedan pilot ne bi mogao da izbaci vodu tačno na to jedno mesto, ako se kreće nekoliko stotina kilometara na sat.

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Francuska agencija za civilnu bezbednost navela je da bi bilo kakvo ispuštanje vode iz vazduha moglol da "oslabi strukturu Notr-Dama i dovesti do kolateralne šštete na obližnjim zgradama".

"U prvih 20 minuta bilo je prilično očigledno da će to biti gadan požar", rekao je bivši vatrogasac iz Njujorka Greg Favr.

Kako je rekao, problem sa građevinama poput Notr Dama je taj što su pune teškog drveta, prostora kojim cirkuliše kiseonik i taj što nemaju dovoljno protivpožarne zaštite - pasivnih sistema zaštite od požara koji se sastoji od različitih komponenti i koristi se za zatvaranje otvora u zgradama.

On je dodao da činjenica da su vatrogasci uspeli da stave vatru pod kontrolu i spase veliki deo zgrade, uključujući i dva zvonika, ukazuje na ogroman napor.

Istakao je da nije bilo šanse da se spase krov zbog njegove nedostupnosti.

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, koji je potpuno ugašen nekoliko sati kasnije.