NOŽ U SRCE NATO PAKTA Američki Senat ovom odlukom započeo proces uništenja alijanse

Jednoglasno usvojena rezolucija o genocidu Turske nad Jermenima

Vašington
Vašington, Foto: Tanjug/AP

 

Američki Senat danas je doneo istorijsku odluku da se izglasa rezolucija prema kojoj Turska jeste kriva za genocid nad Jermenima. Rezolucija je usvojena jednoglasno, objavio je Jermenski nacionalni komitet Amerike (ANCA).

Donešenjem rezolucije za koju su se zalagali senatori Robert Menendez i Ted Kruz po prvi put je Senat jedno od najvećih zakonodavnih tela SAD priznalo genocid nad Jermenima.

Ovom rezolucijom Senat je udario na Trampovo protivljenje ovom činu i podršku turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zbog istrebljenja miliona hrišćana.

"Vreme je da se izvršna grana vlasti se pridruži Kongresu i okonča bilo kakvo američko saučesništvo u lažima Ankare. Zajedno, predsednik i Kongres trebalo bi da uspostave trajnu i proaktivnu politiku koja odbacuje laži Turske, osporava opstrukciju pravde u Ankari i sarađuje sa jermenskim i turskim zainteresovanim stranama na priznanju ovog zločina."

Rezolucija armenskog genocida (S.Res.150) potvrđuje: 1) odbijanje poricanja jermenskog genocida, 2) kontinuirano službeno priznavanje i pamćenje ovog zločina od strane vlade SAD i 3) podršku obrazovanju Genocid nad Jermenima kako bi se pomoglo u sprečavanju savremenih zločina.

Nema sumnje da će ova odluka dodatno uzdrmati odnose SAD i Turske, nekada velikih saveznika u okviru NATO pakta, a nisu isključene ni dalekosežnije posledice.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Sara
  12/12/2019 - 22:20
  A kada će da usvoje rezolucije o genocidu nad Indijancima, Aboridžinima, zločinima u Srbiji, Iraku, Libiji, Indiji...?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi