Vladimir Putin
Ilustracija
Vladimir Putin

Ilustracija

Vladimir Putin, Foto: Ilustracija

Novinar je istakao da danas nema objektivnih znakova da Rusija planira da uvede trupe u taj region, jer bi time sama prekršila Minske sporazume, a takođe bi se našla pod pretnjom novih sankcija i „vojnih posledica“.

Stoga, prema mišljenju Episkoposa, kretanje ruskih snaga treba doživljavati samo kao signal spremnosti Moskve da reaguje u slučaju ofanzive vojske Oružanih snaga Ukrajine na istok Ukrajine.

Autor članka smatra da otprilike u istom pravcu razmišlja i Kijev.

Ukoliko Ukrajina poželi da nasilnim putem reši sukob u samoproglašenim republikama, rizikuje da ostane bez podrške Amerike i Evrope, ističe novinar.

U tom slučaju će, prema njegovom mišljenju, kijevske vlasti ponoviti strateške greške Tbilisija koje su rezultirale oružanim sukobom u Južnoj Osetiji 2008. godine.

Na tač način, ukoliko jedna od strana prva započne rat, ona će se naći u nepovoljnom položaju, jer se, uprkos trenutnoj eskalaciji, geopolitičke kalkulacije Moskve i Kijeva nisu promenile, zaključio je ekspert.

Nešto ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da se u Kremlju nadaju da će politička mudrost u Kijevu prevladati i da će provokativna dejstva ukrajinske vojske u Donbasu prestati. On je prethodno situaciju na istoku Ukrajine nazvao opasnom, jer tamo lako može da se nastavi građanski rat.

Takođe je naglasio da niko u Rusiji ne namerava da ratuje protiv Ukrajine i niko ne prihvata bilo kakvu mogućnost takvog sukoba.

Istovremeno, portparol ukrajinskog predsednika Julija Mendelj rekla je da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas.

Pročitajte još: