Američki dron MQ-9 Reaper
Youtube/Printscreen
Američki dron MQ-9 Reaper

Youtube/Printscreen

Američki dron MQ-9 Reaper, Foto: Youtube/Printscreen

 

Ruski eksperti ocenjuju kao neistinite navode zapadnih medija da dronovi NATO-a mogu da „zavire“ na teritoriju Rusije i smatraju da je reč o pokušaju skrivanja ozbiljnih vojnih i strateških procesa koji se odvijaju u pozadini.

Vojni analitičar Viktor Litovkin ističe da NATO poseduje američke bespilotne letelice dobrih performansi, koje mogu da lete visoko, daleko, ali ne mogu biti neprimećene na ruskoj teritoriji.

"To je, blago rečeno, laž. Oni poseduju takve bespilotne letelice, ali zaviriti na teritoriju Ruske Federacije ovakvim letelicama je nemoguće, jer mi imamo radare koji će ih otkriti, kao i sisteme za protivvazdušnu odbranu", rekao je ekspert za Sputnik.

Dron, Francuska, Mali

Tanjug/AP

Dron, Francuska, Mali, Foto: Tanjug/AP

 

Priča o dronovima NATO-a je pokušaj odvlačenja pažnje

Ako bi se analizirala saopštenja Pentagona, američkih političara, ali i zvaničnika NATO-a, nastala bi zanimljiva situacija, jer oni govore o stvarima koje spadaju u kategoriju „državne tajne“ odnosno saopštavaju „strogo poverljive informacije“, smatra Aleksandar Žilin, šef Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti. Prema njegovim rečima, kontradiktorne izjave zvaničnika NATO-a i američkih političara ne ukazuju na njihovu vojnu slabost, već na postojanje drugih ciljeva.

„Na primer, nedavno su predstavnici NATO-a objavili da ova organizacija zaostaje za Rusijom kada je reč o hipersoničnom oružju, da je sve propalo i da su slabi. Sada govore da imaju bespilotne letjelice koje mogu da proniknu na teritoriju Rusije. Mislim da je ova informaciona papazjanija pokušaj da se sakriju procesi koji se odvijaju u pozadini“, rekao je Žilin.

Ovi procesi mogu biti povezani sa pokušajem tajnog naoružavanja vojske SAD-a ili određenih delova NATO-a, jer sve ukazuje na trud da se nešto sakrije i da se odvuče pažnja, zaključuje ekspert i dodaje da su izjave o bespilotnim letelicama upravo ta "glupost koja treba da odvuče pažnju".

Dron

printscreen youtube

Dron, Foto: printscreen youtube

 

Rusi imaju totalnu kontrolu granica

"Kako bespilotna letelica, čak i najsavršenija na svijetu, može da prodre na našu teritoriju, ako na našim granicama stoje S-400 i druge instalacije koje obezbeđuju totalnu kontrolu prostranstva“, rekao je ekspert.

On objašnjava da je zbog premještanja vojske NATO-a u blizini ruskih granica Moskva bila prinuđena da razvije neprobojnu protivvazdušnu odbranu i totalnu kontrolu granica i prostora oko granica. "Krajnji cilj ovakvih izjava je odvlačenje pažnje", tvrdi ruski vojni ekspert.