Donald Tramp
EPA
Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA

Ona je i jedinu žena koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud odbacio odluku nižeg suda da odloži izvršenje presude i tako uklonio poslednju prepreku, prenosi Rojters pozivajući se na navode novinara koji je u ime javnosti pratio pogubljenje.

Izvršenje smrtne kazne je više puta odlagano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno sposobna da razume razloge takvog kažnjavanja. Njen advokat Keli Henri rekla je kako niko relevantan ne može da ospori njenu dugotrajnu mentalnu bolest koju su konstatovali lekari u zatvoru

Kad je započeo postupak pogubljenja, na pitanje da li ima poslednje reči, Lisa Montgomeri je tihim, glasom odgovorila „Ne“, navodi izveštač koji u ime javnosti pratio izvršenje presude.

Montgomeri (52) je 2007. osuđena u Misuriju zbog otmice i ubistva Bobi Džo Stinet, žene u osmom mesecu trudnoće čiju je bebu izvadila iz maternice. Dete je preživelo.

Montgomeri je svoju žrtvu pronašla na internetu i posetila je u njenom domu u Misuriju pod izgovorom da želi da kupi psa. Na mestu događaja ju je ugušila, rasparala joj maternicu, izvadila dete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi.

Adovkatski tim Lise Montgomeri tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon detinjstva u kojem je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja očuha i njegovih prijatelja i tražili su da se smrtna kazna zameni kaznom doživotnog zatvora.

Očekivalo se da bi se izvršenje moglo izbeći nakon 20. januara kada funkciju preuzima izabrani predsednik Džo Bajden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme pravosudnog sistema u tom smislu.

Predsednik Donald Tramp, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorisao je zahtev za pomilovanje u ovom slučaju.

Osim Montgomeri, do kraja Trampovog mandata predviđeno je pogubljenje još dva lica, ali su ona za sada odlukom suda odložena, pošto se osuđenici trenutno oporavljaju od Covid 19 virusa.

PROČITAJTE JOŠ: