Američka vojska
EPA/Sgt David Hicks Handout
Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

 

* Izveštaj tvrdi da je "kolona američkih okupacionih snaga ušla u provinciju kroz ilegalni granični prelaz al-Valid"

* Reč je o koloni koja uključuje "desetine vojnika i vojne opreme" pokrivena američkim borbenim helikopterima

* Ovo dolazi dan nakon što je američki sekretar odbrane Mark Esper rekao da će SAD održavati "smanjeno prisustvo" u Siriji, navodeći zabrinutost zbog terorista ISIS-a koji preuzimaju kontrolu nad obližnjim naftnim poljima

Pre skoro dve nedelje, Esper je obećao da će SAD povući svu svoju silu od 1.000 vojnika iz severoistočne Sirije, nakon što je Turska pokrenula svoju vojnu operaciju u tom području kako bi oterala kurdske milicije i preostale milicije ISIS-a dalje od granice.

Pročitajte još:

Rusija je zabrinuta zbog povratka američke vojske u severnu Siriju

Komentarišući Esperovu izjavu da će neke američke snage ostati na severoistoku Sirije, portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da ta izjava nije iznenađenje.

- Ono što Vašington sada radi - zarobljavanje i držanje pod njegovom oružanom kontrolom naftnih polja u istočnoj Siriji je, prosto rečeno, međunarodni državni banditizam - naglasio je, dodavši da sirijske rezerve nafte i druge mineralne sirovine pripadaju isključivo Sirijskoj arapskoj republici, ne ISIS-u ili "američkim zaštitnicima od terorista ISIS-a".

Donald Tramp

Tanjug/AP/Win McNamee

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP/Win McNamee

Takođe je rekao da "ni međunarodno pravo, ni sam američki zakon ne mogu opravdati cilj američkih trupa da čuvaju sirijske rezerve ugljovodonika od same Sirije i njenog naroda".

Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da novi kontradiktorni signali koje su SAD uputile u vezi sa Sirijom mogu ukazivati na želju Vašingtona da održi uslove koji omogućavaju stalni pritisak na Damask.

Gori američki raj, hitno iseljeno 40.000 ljudi, vatrena stihija guta sve pred sobom! (FOTO, VIDEO)

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 25.10.2019. 23:44 Hoas! Kalifornija, Foto: Tanjug/AP Guverner države Kalifornija Gavin Njusom proglasio je vanrednu situaciju u području Los Anđelesa i Sonome, usled požara zbog kojeg je do sada evakuisano 40.000 ljudi. Požar se proširio na površinu od skoro 22.000 ari, a do sada je pod kontorlom samo pet odsto požarišta.

- Veoma smo zabrinuti da bi signali iz Bele kuće mogli da odražavaju isti stav: očuvanje uslova za nastavak višekomponentnog pritiska na legitimne vlasti u Damasku - naglasio je i dodao da je "ovo trenutak kada se ne slažemo i ne možemo se složiti sa Sjedinjenim Državama o trenutnoj situaciji."

Mark Esper, sekretar odbrane SAD

Printscreen/Youtube

Mark Esper, sekretar odbrane SAD, Foto: Printscreen/Youtube

On je rekao da Moskva "ne bi volela nove komplikacije" po pitanju Sirije, govoreći o radu koji je "obavljen na nivou rukovodstva Rusije i Turske poslednjih dana".

- Rezultati pregovora u Sočiju ne bi trebalo da iskušavaju nikoga da ponovo reformiše ili promeni nešto - naglasio je Rjabkov.

Američka vojska, Sirija

Tanjug/AP

Američka vojska, Sirija, Foto: Tanjug/AP

Rusija i Turska složile su se po pitanju severne Sirije, jer je Ankara zaustavila svoju vojnu operaciju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i američki potpredsednik Majk Pens uspostavili su 17. oktobra petodnevno primirje na severu Sirije kako bi omogućili povlačenje kurdskih boraca; pratili su razgovore Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina u ruskom crnomorskom letovalištu Soči i najavu Ankare da će primirje biti trajno.

Džihadista uzeo u naručje ranjenu kurdsku devojku. Nosio je par metara, okupila se cela grupa... (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 24.10.2019. 21:03 Užasima nema kraja. Džihadista nosi kurdsku devojku na klanje, Foto: Twitter/Printscreen * Militanti podržani od strane Turske nastavljaju napade na Kurde * Situacija na severu Sirije se i dalje ne smiruje * U toku su stravični zločini i odmazde nad kurdskim stanovništvom Uprkos dogovoru o mirnom povlačenju kurdskih snaga, dolasku ruskih snaga u oblasti pogođenim najnovijim nasiljem na severu Sirije, turske snage su nastavile da vrše zločine nad nenaoružanim i ranjenim Kurdima.

Putin i Erdogan složili su se da će ruska vojna policija i sirijska pogranična straža olakšati povlačenje kurdske milicije iz bezbedne zone dužine 18 kilometara sa granice u roku od 150 sati.

Donald Tramp i Majk Pens

EPA-EFE/SHAWN THEW

Donald Tramp i Majk Pens, Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije kako bi očistila područje od kurdskih snaga i militanata terorističke grupe DAEŠ.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke.