ruski razarač
printscren youtube
ruski razarač

printscren youtube

ruski razarač, Foto: printscren youtube

 

U Tihom okeanu zamalo je došlo do sudara ratnih brodova SAD i Rusije, što je izazvalo međusobne optužbe vojnih komanda dve zemlje za izazivanje incidenta.

Prva se oglasila Ruska Pacifička flota, koja je saopštila da je Moskva uložila protest komandi vojske SAD nakon što je, kako tvrdi, američka krstarica omela prolazak razaraču "Admiral Vinogradov", prišavši mu na oko 50 metara.

Ruska mornarica

Profimedia

Ruska mornarica, Foto: Profimedia

 

 

To je, kako navodi, primoralo ruski brod da izvede opasan manevar.

Kako prenosi TAS S, incident se dogodio jutros u 6.35 časova po moskovskom vremenu u jugoistočnom delu Istočnog kineskog mora, kada su udarna grupa Ruske pacifičke flote i američke krstarice išle u paralelnim smerovima.

"Američka krstarica Čanselorsvil iznenada je promenila smer i presekla put razaraču Admiral Vinogradov na oko 50 metara od broda. Kako bi sprečila sudar, posada Admirala Vinogradova bila je primorana da izvede hitan manevar", navodi se u saopštenju ruske flote.

Ruski brodovi

Printscreen

 

Pacifička flota dodaje da je uložila protest komandi američke vojske, ocenivši da su takvi potezi "neprihvatljivi".

 Potom je američka mornarica saopštila da se ruski razarač zamalo sudario sa jednom od američkih krstarica u, kao je navela, Filipinskom moru i osudila incident kao "nebezbedan i neprofesionalan".

Ruska ratna mornarica Ratna mornarica Rusije

Profimedia

 

"Dok je vršio operacije u Filipinskom moru, ruski razarač klase Udaloj I DD 572 nebezbedno je manevrisao protiv američkog Čanselorsvila", rekao je portparol američke Sedme flote komandant Klejton Dos.

On je odbacio tvrdnje Rusije da je američki brod taj koji se opasno ponašao kao "propagandu".

Dos tvrdi da je ruski razarač taj koji je prišao na između 15 i 30 metara američkom Čanselorsvilu, prenosi Rojters.