Rusija i Amerika
Profimedia
Rusija i Amerika

Profimedia

Rusija i Amerika, Foto: Profimedia

 

Kongres Sjedinjenih Američkih Država stavio je na razmatranje nacrt zakona o „ruskoj agresiji" u baltičkim državama, prenosi RT

Autor dokumenta je član Predstavničkog doma Republikanske partije Majkl Konevej. Prema njegovom mišljenju, Rusija pokušava da „oslabi" NATO i ponovo u Evropi stvori svoju sferu uticaja, za šta pribegava „pritisku i zastrašivanju".

Bataljon stigao iz Amerike

profimedia

 

 

Nacrt zakona sadrži neke preporuke za Pentagon. Ukoliko bude prihvaćen, Sjedinjene Američke Države će morati da procene vojne potrebe Litvanije, Letonije i Estonije i „preuzmu vodeću ulogu u jačanju saradnje" sa ovim zemljama.

Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin

AP

 

 

Osim toga, Konevej predlaže da se razmotri proširenje vojnog prisustva u baltičkim državama.

Donald Tramp i Vladimir Putin

EPA

 

 

"Sjedinjene Američke Države bi trebalo da istraže mogućnost pružanja zemljama baltičkog regiona mobilnih protivraketnih sistema dugog dometa, uključujući posredstvom efikasne upotrebe mehanizama za raspodelu troškova i raspoređivanje zajedno sa saveznicima NATO-a kako bi se smanjilo finansijsko opterećenje država domaćina", navodi se u dokumentu.

Ranije je Savet bezbednosti Rusije saopštio da dolazi do povećanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima zamenika sekretara Saveta bezbednosti Mihaila Popova, za dve godine brojnost snaga za brzo reagovanje povećala se sa 25 na 40 hiljada ljudi, a u baltičkim državama raspoređene su pojačane taktičke bataljonske grupe, podseća Sputnjik.