Ruska vojna policija
Printscreen/Facebook
Ruska vojna policija, Foto: Printscreen/Facebook

 

* Snage sirijske vojske prešle su iz Kamišlija, glavnog grada kurdske autonomne teritorije, u okolna naselja i tamo su dočekane srdačnom dobrodošlicom lokalnih stanovnika, izvestila je Sirijska arapska novinska agencija (SANA)

* U izveštaju SANA mogu se videti video-snimci dočeka sirijskih trupa, na kojima su lokalni stanovnici koji mašu sirijskim nacionalnim zastavama, pevaju i gestikuliraju znak pobede

* Prema dopisniku agencije SANA, sirijske jedinice su ušle u selo Um al Keif, u provinciji Hasaka

Navodi se da je vojska proširila i nastavila svoje razmeštanje po severoistočnom regionu Sirije, kako bi zaštitila lokalne stanovnike od mogućih napada. Dopisnik je takođe potvrdio da je ruska vojna policija raspoređena u gradu Kamišli, u kojem učestvuje u mirovnim patrolama. Ranije je SANA objavila video-snimke ruskih jedinica kako se kreću kroz centar severoistočnog sirijskog grada.

Pročitajte još:

Kamišli je najveći grad u sirijskoj provinciji Hasaka, a došao je pod kontrolu lokalnih kurdskih snaga 2012. godine, kao rezultat eskalacije građanskog rata u Siriji, koji je podržan spolja.

Prošle nedelje su mediji objavili video-snimke na kojima se vidi kako stanovnici sirijskih gradova gađaju američke snage paradajzom, viču "Američki lažljivci" i skandiraju "Amerikanci, odlazite" na arapskom jeziku.

Ovo je jedini razlog zbog kojeg godinama razvaljuju Siriju!

AUTOR: Sputnik; D.K. DATUM I VREME: 26.10.2019. 21:01 Ministarstvo odbrane Rusije okarakterisalo je novu odluku Vašingtona da američke vojnike ostavi na istoku Sirije, kako bi „čuvali naftna polja od terorista DAEŠ-a", kao međunarodno državno razbojništvo.

Tursko-kurdski sukob, koji je eskalirao početkom ovog meseca, kada je Ankara pokrenula operaciju "Izvor mira", neočekivano je pomogao Damasku da obnovi suverenitet nad teritorijama pod kontrolom Kurda, koje su podržavale SAD, a Kamišli je još jedno u nizu naselja posle Alepa, Rake i pokrajine Hasaka koja su se potvrdile odanost sirijskoj Vladi zbog nesposobnosti kurdskih snaga da zaštite lokalno stanovništvo.

Turska je započela svoju operaciju 9. oktobra, navodno zbog čišćenja teritorije u blizini svoje granice od terorista DAEŠ-a i kurdskih snaga. Odluka Turske izazvala je masovne kritike njenih saveznika u NATO-u, koji Kurde smatraju glavnim prozapadnim snagama koje pomažu u borbi protiv DAEŠ-a.

Rusija i Turska prošle sedmice su potpisale memorandum kako bi pomogle stabilizaciji prilika na severoistoku Sirije, obavezujući se da se sirijske kurdske snage samoodbrane povuku na razdaljinu od 30 kilometara od sirijsko-turske granice, a da na taj prostor uđu delovi sirijske vojske i ruske jedinice vojne policije kako bi održavale mir.

BONUS VIDEO: Komešanje navijača Zvezde i Engleza na stadionu Totenhema!