Izrael
Shutterstock
Izrael

Shutterstock

Izrael, Foto: Shutterstock

Kineski ambasador (58) u Izraelu, pronađen je mrtav u krevetu u svom stanu u Tel Avivu, samo tri meseca od početka mandata njegove diplomatske misije u Izraelu.

On je pronađen mrtav u svojoj kući severno od Tel Aviva u nedelju, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova. Nije naveden nikakav uzrok smrti, a izraelska policija je rekla da je otvorena istraga o ovom slučaju.

Du Vei (58) je u februaru postavljen za diplomatskog izaslanika usred pandemije korona virusa. Ranije je služio kao ambasador Kine u Ukrajini. Vei je oženjen i ima jednog sina, ni supruga ni sin u trenutku smrti nisu bili u Izraelu.

- U okviru redovne procedure, policijske jedinice su na mestu događaja - rekao je portparol izraelske policije.

Smrt ambasadora nastupila je samo dva dana nakon što je osudio komentare američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je demantovao kineska ulaganja u Izrael i optužio Kinu da skriva informacije o izbijanju koronavirusa.

U intervjuu listu "Haaretz", Vei je rekao da je njegov cilj jačanje odnosa između Izraela i Kine.

- Kina je zemlja koja poštuje zakone i odgovorna je i njoj treba verovati. Rečene su različite stvari u vezi sa borbom protv Kine (protiv koronavirusa). U početku su to bili prigovori, a onda su postali uvreda.

Kada je bolest izbila širom sveta, bilo je onih koji su rekli da se Kina mora izviniti. Tražili su žrtvenog jarca.