Vulkan
Tanjug/AP
Vulkan

Tanjug/AP

Vulkan, Foto: Tanjug/AP

Ovaj vulkan je 2011. godine imao snažnu erupciju izbacivši veliku količinu pepela u atmosferu. Oblak pepela dostigao je visinu od oko 20 kilometara i poremetio je avio-saobraćaj. Godinu dana pre toga 2010. desila se i erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine, koja je prinudno otkazala oko 100.000 letova.

Nedavno je primećena nova magma u komorama vulkana Grimsvotn, kao i povećanje toplotne aktivnosti i topljenje leda. Lokalno se povećala i aktivnost zemljotresa, te sve sugeriše da bi uskoro moglo doći do erupcije, prenosi RT.

Naučnici ipak navode da je mala mogućnost da se ponovi erupcija sličnog obima iz 2011. godine.

Vulkan Grimsvotn skriven je ispod ledenog štita, sa samo jednim starim grebenom na njegovoj južnoj strani. Grimsvotn je u proteklih 800 godina imao oko 65 erupcija, što ga čini najčešće aktivnim vulkanom u zemlji.

Manje erupcije tog vulkana događaju se u razmacima od četiri do 15 godina, dok se veće dešavaju na svakih 150 do 200 godina. Jedne od najvećih zabeležene su 2011., 1873., 1619. godine.

Iako će verovatno prilikom erupcije doći do određenih smetnji u vazdušnom saobraćaju, za očekivati je da neće biti ni približno razmerama erupcije Ejafjalajokula, mada je vulkansku aktivnost teško predvideti, što dokazuje pomenuta erupcija 2010. koja je zatekla svet.

PROČITAJTE JOŠ: