Mahatir Mohamad
EPA
Mahatir Mohamad

EPA

Mahatir Mohamad, Foto: EPA

Bivši premijer Malezije Mahatir Mohamad izazvao je bes nakon što je rekao da muslimani "imaju pravo da ubiju milione Francuza“ nakon današnjeg terorističkog napada u Nici.

U tvitu objavljenom samo nekoliko minuta nakon što je napadač ubio tri osobe u jednoj katedrali, odrubivši pritom glave dvema žrtvama, Mahatir Mohamad (95) udario je na francuskog predsednika Emanuela Makrona i francusku "istoriju masakra“. 

Mnogi su optužili Mahatira, koji je bio najstariji svetski lider sve dok nije podneo ostavku u februaru, da svojih 1,3 miliona pratilaca "podstiče na masovno ubijanje".

- Makron ne pokazuje da je civilizovan. Veoma je primitivan u optuživanju islamske religije i muslimana za ubistvo školskog profesora. To nije u skladu sa učenjima islama. Besni ljudi ubijaju bez obzira na veroispovest. Francuzi su tokom svoje istorije ubili milione ljudi. Mnogi od njih su bili muslimani - napisao je bivši premijer.

- Budući da ste za ono što je učinila jedna besna osoba,optužili sve muslimane i muslimansku religiju, muslimani imaju pravo da kazne francuze.Bojkot ne može nadokandati sve nepravde - napisao je on.

Tri napada nožem na Francuze dogodila su se jutros na tri lokacije za manje od dva sata, pri čemu su tri osobe poginule, a nekoliko drugih je ranjeno. Zvaničnici tek treba da potvrde da li su napadi povezani, međutim, veruje se da su ubistva u Nici imala terorističku motivaciju.

PROČITAJTE JOŠ: